Chřest je nejen bohatý na vitaminy, minerály a vlákninu, ale také z něj lze vykouzlit chutné jídlo. Zkuste si připravit chřest na másle podle jednoduchého receptu.
Podle kulinářského magazínu Toprecepty.cz začíná sezona chřestu v dubnu a trvá jen krátce. Tak ji nepropásněte, ochudili byste se totiž o skvělou, křehkou a křupavou zeleninu, která obsahuje hodně vlákniny a málo kalorií.
Chřest je dále bohatý na vitaminy (B, C, E a K) a minerály jako jsou například vápník, železo, hořčík, zinek, draslík nebo fosfor. Díky tomu jde o dietní a zdraví prospěšnou zeleninu, kterou navíc stačí uvařit v osolené vodě s trochou másla a citronové šťávy a hned se může konzumovat.
Jak připravit zelený chřest na másle
Chřest nepotřebuje zdlouhavou přípravu. Uvařený, krátce opečený s kmínem a servírovaný s plátky sýra se skvěle hodí jako příloha k masu. Na tento recept budete potřebovat:
- 1 svazek zeleného chřestu
- máslo (podle potřeby)
- 100 g plátkového sýra (gouda)
- trochu kmínu
- sůl
- cukr (podle chuti)
- citronová šťáva (podle chuti)
Chřest zbavíme dřevnatých konců a očistíme. Do vroucí vody vsypeme sůl, cukr a nalijeme citronovou šťávu, poté přidáme chřest. Vaříme přibližně 3-5 minut. Uvařený chřest slijeme a necháme přiklopený okapat.
Na pánvi rozpustíme máslo a na něm pozvolna opečeme chřest, který ještě lehce posypeme kmínem. Chřest naservírujeme na talíř a položíme na něj plátky sýra. Podáváme jako přílohu k masu nebo jako samostatný chod s holandskou omáčkou.