Znáte historii smažáku? Přečtěte si ji a zjistěte, kde se dnes v Česku vyrábí

Znáte historii smažáku? Přečtěte si ji a zjistěte, kde se dnes v Česku vyrábí
Zdroj: Nowaco

Příběh tohoto hospodského fenoménu je plný překvapení a zvratů. Nevymysleli jsme ho my a dokonce byly doby, kdy to byla luxusní delikatesa. Jak tedy došlo k tomu, že se z něj stala oblíbená lidovka? Přesně to vám teď prozradíme! A taky vás vezmeme do Opavy, kde se dnes „smažák“ vyrábí ve velkém!

Speciální projekt
Speciální projekt 10. 11. 2023 09:50

Ano, připouštíme, je to šok. Naše národní jídlo se nezrodilo v Česku. První zmínky o smaženém sýru se objevují v Itálii, a to dokonce už ve středověku. O pár století později ho začali konzumovat v Americe, Řecku či na Kypru. Ovšem nikde ho nepodávali s tatarskou omáčkou. Aspoň tohle dokonalé a lahodné spojení jde za námi. U nás se obalovaný sýr poprvé objevil krátce před druhou světovou válkou.

Od gorgonzoly k eidamu

Ač princip smažáku, tedy obalovaného sýra v mouce, vajíčku a strouhance, byl znám už nějakou dobu, zpočátku byl určen vysloveně pro labužníky. Používal se totiž ementál či gorgonzola. Šlo tedy o luxusní předkrm, který se podával v drahých restauracích. Cena byla natolik vysoká, že si ho mohl objednat jen málokdo. To se změnilo v 60. letech, kdy přišel rozmach závodního stravování, hotových pokrmů a polotovarů. V té době ementál nahradil moravský bochník. Jenže cena pokrmu byla stále poměrně vysoká. Takže pořád byl spíše okrajovou záležitostí.

Znáte historii smažáku? Přečtěte si ji a zjistěte, kde se dnes v Česku vyrábí

Zlatá éra

Přišla ve chvíli, kdy se začal používat polotvrdý eidam. Smažený sýr byl najednou o mnoho levnější než řízek a jeho obliba stoupala skoro stejně strmě jako spotřeba tatarské omáčky. Dlouhá léta pak byl často jediným bezmasým pokrmem v českých restauracích a dodnes ho také ve většině z nich najdeme.

Znáte historii smažáku? Přečtěte si ji a zjistěte, kde se dnes v Česku vyrábí

Opava, město zaslíbené smažáku

Dnes najdeme jednu z největších výroben obalovaného sýra v Opavě. Právě tam vzniká NOWACO Obalovaný sýr. Za jednu jedinou hodinu se ho tu vyrobí na 1 200 kg a jeho popularita stále stoupá. Důvod je prostý. NOWACO Obalovaný sýr je totiž připravovaný z kvalitního a vyzrálého eidamu, obalený v trojobale s křupavou strouhankou a navíc ještě předsmažený, takže nehrozí popraskání ani vytečení. Jestliže se vám právě začaly sbíhat sliny, pak vězte, že nejste sami. Při pohledu na „smažák“ s tatarkou a hranolky se rozněžní nejeden Čech. Takže čtvrté místo mezi nejoblíbenějšími jídly patří tomuto pokrmu zcela jistě zaslouženě!

Jak obléknout velká prsa, abyste nevypadala vulgárně? Stylistka prozrazuje tipy na materiály, střihy i kouzlo vertikální linie

Jak obléknout velká prsa, abyste nevypadala vulgárně? Stylistka prozrazuje tipy na materiály, střihy i kouzlo vertikální linie

Související články

Další články