Příběh tohoto hospodského fenoménu je plný překvapení a zvratů. Nevymysleli jsme ho my a dokonce byly doby, kdy to byla luxusní delikatesa. Jak tedy došlo k tomu, že se z něj stala oblíbená lidovka? Přesně to vám teď prozradíme! A taky vás vezmeme do Opavy, kde se dnes „smažák“ vyrábí ve velkém!
Ano, připouštíme, je to šok. Naše národní jídlo se nezrodilo v Česku. První zmínky o smaženém sýru se objevují v Itálii, a to dokonce už ve středověku. O pár století později ho začali konzumovat v Americe, Řecku či na Kypru. Ovšem nikde ho nepodávali s tatarskou omáčkou. Aspoň tohle dokonalé a lahodné spojení jde za námi. U nás se obalovaný sýr poprvé objevil krátce před druhou světovou válkou.
Od gorgonzoly k eidamu
Ač princip smažáku, tedy obalovaného sýra v mouce, vajíčku a strouhance, byl znám už nějakou dobu, zpočátku byl určen vysloveně pro labužníky. Používal se totiž ementál či gorgonzola. Šlo tedy o luxusní předkrm, který se podával v drahých restauracích. Cena byla natolik vysoká, že si ho mohl objednat jen málokdo. To se změnilo v 60. letech, kdy přišel rozmach závodního stravování, hotových pokrmů a polotovarů. V té době ementál nahradil moravský bochník. Jenže cena pokrmu byla stále poměrně vysoká. Takže pořád byl spíše okrajovou záležitostí.
Zlatá éra
Přišla ve chvíli, kdy se začal používat polotvrdý eidam. Smažený sýr byl najednou o mnoho levnější než řízek a jeho obliba stoupala skoro stejně strmě jako spotřeba tatarské omáčky. Dlouhá léta pak byl často jediným bezmasým pokrmem v českých restauracích a dodnes ho také ve většině z nich najdeme.
Opava, město zaslíbené smažáku
Dnes najdeme jednu z největších výroben obalovaného sýra v Opavě. Právě tam vzniká NOWACO Obalovaný sýr. Za jednu jedinou hodinu se ho tu vyrobí na 1 200 kg a jeho popularita stále stoupá. Důvod je prostý. NOWACO Obalovaný sýr je totiž připravovaný z kvalitního a vyzrálého eidamu, obalený v trojobale s křupavou strouhankou a navíc ještě předsmažený, takže nehrozí popraskání ani vytečení. Jestliže se vám právě začaly sbíhat sliny, pak vězte, že nejste sami. Při pohledu na „smažák“ s tatarkou a hranolky se rozněžní nejeden Čech. Takže čtvrté místo mezi nejoblíbenějšími jídly patří tomuto pokrmu zcela jistě zaslouženě!