Aneta (32): Rodina se mi rozpadá kvůli politice. Je to smutné, ale navštěvujeme se už jen o svátcích

Rodinné příběhy: Rodina se mi rozpadá kvůli politice. Je to smutné, ale navštěvujeme se už jen o svátcích
Zdroj: Freepik

Aneta měla vždycky problém vyjít s rodinou, když došlo na politiku a celospolečenská témata. Příbuzní neuměli nic jiného než lomit rukama, nadávat a hrozit, co nás ještě čeká. Zvládala to do doby, než je seznámila s přítelem. Od té chvíle se vídají jen sporadicky.

Michaela Hájková
Michaela Hájková 14. 08. 2024 07:00

Nevycházím s rodinou ve chvíli, kdy přijde na přetřes politika nebo ožehavá témata od ekologie po lidská práva. Zašlo to tak daleko, že s přítelem jezdím k našim už jen na svátky a narozeniny.

Když přijde řeč na politiku, je rodina jak ťatá

Na návštěvu k rodičům jsem jezdila ráda od dob, co jsem se odstěhovala. Stejně tak jsem se ráda zastavila u sestry nebo tety a jejich rodin. Poslední dobou je to ale náročnější, protože se na sebe díváme skrz prsty. Jde o to, že každá konverzace skončí buď u politiky anebo jiných ožehavých témat.

Dokud jsem na to měla sílu, zkoušela jsem rozumně argumentovat. Příbuzní mě ale většinou zahrnuli výkřiky podobnými bulvárním titulkům. Nemám sílu se bavit s lidmi, kteří si dělají názor na fungování světa prostřednictvím článků pochybných plátků. Nikoho z nich by nenapadlo vzít do ruky knihu a přečíst si něco o historii nebo politologii. Nebo alespoň odborný článek a ne pouze hesla bez hlavy a paty.

Ještě horší je, když se pustí do kritizování snahy o jakoukoliv spravedlnost nebo toleranci. Najednou jsou všichni do jednoho konzervativní a vlastenečtí, až to tříská dveřmi. Přehled žádný, pochopení nulové a názorů plná pusa. Ti nejméně inteligentní pak motají různé věci dohromady, aniž by spolu měly něco společného. Je to ubíjející a po každé návštěvě se vracím domů vyčerpaná a tak nějak zklamaná. Když jsem seznámila rodinu s přítelem, rapidně se to zhoršilo.

Přítel zažil hádku na vlastní kůži

Samozřejmě jsem tušila, že může dojít ke konfliktu, jen jsem doufala, že před neznámým člověkem třeba zabrzdí a nebudou mu chrlit do hlavy svoje názory na vládu nebo dění ve společnosti. To jsem se pletla.

Radima jsem seznámila s nekomplikovaným smýšlením své rodiny. Zároveň jsem se snažila zabránit tomu, aby hovor sklouzl k politice nebo oblíbeným tématům. Nepovedlo se mi to a Radim byl v šoku z toho, co na něj příbuzní vybalili za moudra.

Poznámky na vládu a chudobu se nedaly neposlouchat. Chudák se jim snažil vysvětlit, jak ve skutečnosti funguje ekonomika a její růst, a srovnat nynější platy a důchody s opěvovanou minulostí. Radimovi bylo na oplátku řečeno, že má vymytý mozek.

Přítel se mnou odmítá k příbuzným jezdit

Můj přítel není hloupý a nenechá se rozčílit nevzdělaným člověkem, který si chce jen stěžovat. Dokázal se povznést nad prostoduchou konverzaci a při nejbližší příležitosti ji ukončil. Loučil se pak se všemi s křečovitým úsměvem, ale v autě mi řekl, že tohle pravidelně nemá zapotřebí.

Uvědomila jsem si, že ani já ne a od té doby jezdíme k našim jen na svátky a narozeniny. Je mi tak mnohem lépe. Nechci nikomu vnucovat svoje názory, a protože rodina si nedokáže pomoci a mele si svoje, zůstane to zatím takhle. Věřím v dialog a lidskou solidaritu, ne v zastrašování a demagogii a bohužel si myslím, že společnost se rozpadá i kvůli tomu.

Další příběhy ze života →

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz.

Moderátorka Markéta Fialová trpí poruchou krvetvorby: V osmnácti jsem zjistila, že tady za týden nemusím být

Moderátorka Markéta Fialová trpí poruchou krvetvorby: V osmnácti jsem zjistila, že tady za týden nemusím být

Související články

Další články