Josef je gurmet. Jeho velkým koníčkem je vaření a samozřejmě následná konzumace jídla. Za kvalitní potraviny dokáží s manželkou utratit hodně peněz. Jejich syn si vzal veganku. Ta se k Josefově nelibosti snaží všem okolo vnutit svůj životní styl.
"Pepane, Alex nás pozvala na oběd," volala na mě manželka Božena z kuchyně, když připravovala kávu. Zkazila mi tou zprávou celé odpoledne.
U nás doma se vždy jedla pestrá strava
Alex je sebevědomá vysokoškolačka, ve svém oboru úspěšná a všude chce být dokonalá. Vždy je perfektně upravená a oblečená podle posledních trendů. Náš syn Dan i naše dvě vnoučata jsou jako ze žurnálu. Bydlí v novostavbě, každý týden do domu dorazí úklidová firma a uklidí ho. Až sem bych neměl jedinou výhradu. Jenže Alex je veganka.
Snacha je extrémně štíhlá. Pod kůží se jí rýsují žebra a ramenní klouby jí doslova trčí z těla. Alex je přesvědčená, že jíst by se mělo málo a jen lehce stravitelné základní potraviny. Z našeho všežravého syna udělala taky vegana. Když syn bydlel u nás, každý víkend jsme grilovali, a pamatuji si na jeho mastnou pusu a úsměv od ucha k uchu.
U syna mají na talíři pouze ovoce a zeleninu
Jenže od té doby, co je s Alex, nezná nic jiného než ovoce a zeleninu, naklíčená semena a tolik moderní smoothie z čerstvých surovin. Dan tvrdí, že se cítí po této stravě plný energie, ale nám se zdá, že zhubnul minimálně deset kilo a jeho kůže má našedlý odstín. Co se nám nelíbí vůbec, je to, že tuto stravu Alex podává i svým dětem. Obě od narození neokusily maso ani mléčné výrobky.
A protože Alex nevěří, že bychom respektovali její výchovu a styl stravování, nikdy jsme nehlídali vnoučata bez její přítomnosti. Takže pokud se u nás sejdou na návštěvě rodiny našich synů, díváme se na paradoxní výjevy. Na jedné straně po zahradě běhají děti s nanukem v ruce. A z druhé strany slyšíme, jak se nanuka dožadují i děti Dana a Alex jim říká: "Nedostanete nanuka, cukr je nezdravý. Vezměte si raději banán. Je stejně sladký jako nanuk. Copak si doma říkáme o bílém cukru?"
Po obědě u snachy se musíme dorazit steaky
Takže se psychicky připravuji na to, že o víkendu dostanu jako předkrm zeleninový salát s pečenou dýní a slunečnicovými semínky. Poté sním špenátové pyré ozdobené naklíčenými mungo výhonky. Jako hlavní chod bude uvařená směs z cizrny, bulguru a čočky s grilovanou zeleninou. A protože je to slavnostní oběd, dostaneme i sladkost na závěr v podobě misky ovoce. Netvrdím, že jednou za čas to nejsem schopen sníst, ale potom trávím celé pondělí na toaletě a bojuji s průjmem.
Na mě je to zkrátka příliš mnoho zeleniny. Nejsem si jistý, zda strava rodiny mého syna obsahuje veškeré potřebné makroživiny. Chybí mi tam větší množství bílkovin a luštěniny to dle mého názoru nevytrhnou. A to nemluvím o tom, že v pracovním týdnu, když není čas na velké vaření, se celá rodina stravuje tak, že jedí pouze nakrájenou syrovou zeleninu a ovoce nebo Alex rychle smíchá tyto syrové suroviny s uvařenou pohankou nebo rýží. Já i manželka máme rádi na talíři rozmanitost. Takže v neděli večer se po příchodu z veganského oběda u nás rozpaluje gril a za půl hodiny sedíme s manželkou u stolu nad nádherným kusem hovězího steaku.
Další příběhy ze života →
Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz.