Chléb se supermarketu může být levný, ale chuti domácího bochníku se nic nevyrovná. Zkuste si upéct báječný domácí chleba, náš recept je mimořádně jednoduchý.
V zimě trávíme více času doma, což je příležitostí k vyzkoušení zajímavých receptů. Tím, co mnoho hospodyněk touží perfektně umět, je nejrůznější domácí pečivo, ať už chléb, rohlíky, bagety, dalamánky, prostě pečivo, která výborně chutná k polévce, guláši nebo třeba s oblíbenou pomazánkou. Velkým pomocníkem v dnešní uspěchané době je domácí pekárna, která poslouží buď nejen k míchání těsta, ale také k upečení bochníčků chleba.
Jak upéct domácí chleba
Domácí chléb má tu výhodu, že si jej můžete vyladit podle sebe. Máte rádi méně kmínu, více semínek nebo pořádně křupavou kůrku? Je to jenom na vás. Na tento recept budete potřebovat:
- 500 g hladké mouky
- 1 balíček sušeného droždí
- 2 lžičky soli
- 1 lžička kmínu
- 300 ml teplé vody
- 2 lžičky octa
Mouka může být hladká chlebová, droždí může být i čerstvé a kromě kmínu můžeme přidat i semínka. Doporučujeme ale prvně vyzkoušet recept a až pak experimentovat.
Smícháme mouku, droždí, sůl, kmín a pak přidáme vodu s octem. Necháme robotem uhníst těsto a pak mu dopřejeme cca 30-45 minut na kynutí. Poté těsto znovu prohněteme pomocí robota a necháme vykynout.
Pak z těsta vytvarujeme "šišku" a necháme na pečicím papíru kynout cca 30-45 minut pod utěrkou. Rozpálíme troubu na 230 °C a společně v troubě rozehřejeme i litinový pekáč s víkem. Vykynutý chleba vložíme na pečicím papíru do rozehřátého pekáče, přikryjeme víkem a pečeme přikrytý 20 minut při teplotě 230 °C. Sundáme víko a pečeme ještě cca 20-25 minut, aby měl křupavou kůrku. Po upečení chleba ještě jemně potřeme vlažnou vodou a necháme vychladnout.
Zdroje informací:
Toprecepty.cz: Jednoduchý domácí chleba
Zdroj fotografie:
se souhlasem Toprecepty.cz