Jak chutnal chleba, když jsme byli malí? Jak to vonělo v každé pekárně? Vzpomínáte si? Výroba a zejména pak chuť této několik tisíc let staré potraviny se od socialismu pořádně změnily. Tenkrát totiž musel chutnat všude stejně.
V minulosti chutnal všechen chléb stejně – jeho výroba totiž podléhala přísným standardům, od kterých nebyla možnost nejmenší odchylky.
Upečení jednoho bochníku trvalo kvůli dlouhému procesu fermentace až sedm hodin, na rozdíl ode dneška, kdy výroba jednoho kusu trvá zhruba hodiny tři.
Výroba probíhala zejména v plynových pecích, čímž se zachovala jemná kůrka, kdežto dnes se většina chleba peče v elektrických pecích, a tím pádem bývá kůrka vysušená.
Na druhou stranu, za dob socialismu jste si většinou museli chléb zamluvit dopředu, aby se na vás vůbec dostalo. A také byl v poměru k tehdejším výdělkům výrazně dražší. Zatímco z průměrné mzdy v roce 1989 jste si mohli koupit 681 bochníků, dnes si jich můžete dopřát až 1190.
Kvalita chleba se navíc dnes velmi řeší a díky tomu i neustále zlepšuje. A tak už se nedá říci, že za dob minulých byl kvalitnější. Navíc je teď rozhodně větší výběr a nabídka myslí i na celiaky, lidí na dietě či na gurmány.