Bizarní využití moči ve Starověku: Římané s ní změkčovali látky, dezinfikovali města a kloktali ji při bolesti zubů

toalety
Zdroj: Wikimedia Commons/Mykenik, Public domain

Historie je plná zvláštních zvyků a praktik, které neodolaly kulturnímu a vědeckému pokroku. Jedna taková praxe se váže ke starověkému Římu a všestrannému využití moči. Louhovaly se v ní oděvy, čistila města a používala se i v medicíně.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 23. 07. 2024 16:00

V dnešní době je lidský odpad, jako fekálie či moč, považován za zdroj nemocí a putuje do kanalizace ihned poté, co je z těla vypuzen. Před tisíci lety ale Římané na moč pohlíželi jako na možnou ochranu proti různým neduhům. A to nebyla zdaleka jediná oblast, kde se využívala.

K čemu byla starověkým Římanům dobrá moč?

Římané měli pro moč nesčetné využití, a to kvůli obsahu čpavku. Chemické složení moči se s tím, jak pomalu "stárne", mění na amoniak, jenž se dnes kvůli své kyselosti běžně používá v čisticích prostředcích. V Římě proto s močí změkčovali oděvní látky, léčili zdravotní problémy, používali ji při osobní hygieně a čistili s ní různé věci.

Role moči při výrobě oděvů

Římské oděvy byly vyrobeny ze zvířecích kožešin a chlupů a barveny přírodními produkty. Koželužny používaly směs vody a moči ke změkčení proužků kůže, aby byly poddajnější a snadno se s nimi manipulovalo do požadovaných tvarů. Římská kůže byla vyhlášená svou kvalitou a používal ji každý. Pěší vojáci na brnění, občané na boty. Ovčí vlna, z níž se vyráběly tuniky, byla rovněž louhována v moči, aby změkla.

Jakmile bylo oblečení ušito, "zestárlá" moč fungovala jako dokonalé pojivo, které zajistilo, že oděv držel tvar a nevybledl. Byla to tak účinná metoda, že se používala po stovky let.

Moč jako čisticí prostředek

Močí se ve starověkém Římě také čistilo. Pisoáry byly rozmístěny po celém městě a občané povzbuzováni, aby si do nich ulevili. Moč pak putovala do jakýchsi sběrných bazénů. Jejich obsah končil v prádelnách, neboť čpavek rozpouštěl špínu. Roztokem ze čpavku se také čistily ulice a zdi. Recyklací lidské moči se tak udržovala ve městě čistota.

Lékařské využití moči ve starověkém Římě

Ještě než se objevila teorie o bakteriích, používali Římané moč jako dezinfekci. Čpavkem čistili rány, čímž v ní zabili bakterie a tím zraněného chránili před dalšími zdravotními problémy. Kdo chtěl, mohl si močí také léčit akné. A to nebylo zdaleka vše.

Koho bolely zuby nebo v krku, kloktal moč anebo ji rovnou vypil. Ovšem pověst o tom, že si Římané močí čistili zuby, je nepravdivá. Její využití bylo nicméně natolik rozmanité, že na ni císař Nero uvalil daň, aby reguloval obchod s močí. Vespasianus pak zavedl plošnou daň na sběr moči z veřejných pisoárů, které financoval. V neposlední řadě se tím vyřešil také problém mnohdy nefunkčních kanalizací, které by jinak fekáliemi a močí přetékaly.

Zdroje informací:
Wikipedia: Starověk
Historydefined.net: The Shocking Role of Urine in Ancient Roman Life

Vítejte na návštěvě u manželů Saudkových: Tajuplná vila skrývá nespočet geniálních fotografií, obrazy nahých žen i divokou zahradu

Vítejte na návštěvě u manželů Saudkových: Tajuplná vila skrývá nespočet geniálních fotografií, obrazy nahých žen i divokou zahradu

Související články

Další články