Sněhové koule schneeballen jsou tu více než 400 let. Dobře je znáte z bavorských a rakouských vánočních trhů, smaží se v tuku, připomínají boží milosti a neobejde se bez nich žádná sváteční událost. Jestli si netroufnete na jejich profi verzi, těsto smotejte do obdélníků.
Schneeballen, sněhové koule z bavorských vánočních trhů, jsou smaženým pečivem vyrobeným z křehkého těsta, které je obzvláště oblíbené v Rothenburgu. Jejich název je odvozen od tvaru koule, průměru asi osm až deset centimetrů a tradičního zdobení bílým cukrářským cukrem.
Příprava sněhových koulí schneeballen
Tento druh pečiva je známý již nejméně 400 let a podává se pouze při zvláštních příležitostech, jako jsou svatby. V tamních cukrárnách a kavárnách jsou koule, které se podobají božím milostem, podávaným na masopust a Velikonoce, k dostání po celý rok, a dokonce existují podniky, jež se na toto pečivo specializují. Kromě těch klasických, obalených v cukru, bývají některé koule glazované čokoládou a ořechy nebo plněné marcipánem, nezřídka těsto obsahuje bílé víno, rum či pálenku.
Aby pečivo získalo svůj charakteristický tvar, nejprve ve vyválí těsto a pomocí vykrajovátka nakrájí na rovnoměrné proužky. Ty se pak skládají střídavě nad a pod tyč, případně rukojeť vařečky. Po odstranění tyče se proužky formují do volné koule a pomocí speciálního kulatého držáku zvaného schneeballeneisen putuje kulička do vroucího tuku, kde se osmaží dozlatova.
Nakonec se ještě teplá popráší cukrem. Schneeballen je suché pečivo s dlouho trvanlivostí, bez chlazení vydrží asi osm týdnů. Že speciální kleště nemáte a koule vám přijde příliš složitá? Nevadí, zkuste lehčí boží milosti, u nichž si vystačíte s naběračkou. Na chuti to neubere!
Recept na boží milosti
Na jednu dávku božích milostí budete potřebovat:
- 250 g hladké mouky
- 50 g změklého másla
- 1 vejce
- 1 lžíci moučkového cukru
- 2 lžíce rumu
- 3 lžíce mléka
- 1 špetku soli
- olej na smažení
- moučkový cukr na obalení
Jak na to? Všechny suroviny na vále zpracujte do těsta, které po částech rozválejte a rozkrájejte na menší tvary (kupříkladu obdélníky). Každý kousek několikrát prořízněte, aby se milosti při smažení nekroutily. Na pánvi rozehřejte olej a kousky těsta v něm usmažte, až se na něm vytvoří bubliny (trvá to zhruba 4 minuty).
Hotové boží milosti z tuku vyjměte děrovanou naběračkou a nechte je okapat na talíři s papírovou utěrkou nebo ubrouskem. Ještě teplé je obalte v moučkovém cukru a uložte do dobře uzavíratelné nádoby.