Cestovatel Dave Kunst si splnil sen: Jako první obešel celou zeměkouli. Nudil ho totiž život, žena i děti

Muž s batohem na zádech
Zdroj: Pixabay

Když Dave Kunst sledoval v roce 1969 přistání astrounatů na Měsíci, zoufale toužil po tom, aby také zažil nějaké dobrodružství. A pak se rozhodl - obejde pěšky zeměkouli! Dne 20. června 1970, necelý rok po misi Apollo, se vydal na cestu.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 18. 07. 2024 16:00

Vyrazil z Minnesoty. Společnost mu dělal mezek Willie a mladší bratr John. Zamířili na východ do New Yorku. Odtud do Evropy a Asie. Jeho putování bylo plné radostných, ale také i těžkých chvil, s nimiž se musel vypořádat.

Rozhodnutí stát se cestovatelem

Dave Kunst se ve svém životě docela nudil. Měl dvě zaměstnání - zeměměřič a promítač filmů v kině. Docela dlouho tak přemýšlel nad tím, že by se podíval do Jižní Ameriky nebo podnikl cestu přes australské vnitrozemí. Cestu kolem světa mu poradil jeho nadřízený v kině. Nejdříve váhal, ale po přistání astronautů na Měsíci už neváhal ani minutu. Proč troškařit. Bylo mu tehdy třicet, byl tak v plné síle. Nechtěl ale jít sám. Do svého plánu zasvětil i dvaadvacetiletého bratra Johna.

Do té doby nikde nebyli. Naivně tak na podlaze rozprostřeli mapu světa a snažili se udělat co největší kruh. První den cesty je a mezka Willieho vyprovodila školní kapela. Zahrála jim "King of the Road". "Dělal jsem to hlavně pro sebe," vyjádřil se později Dave. "Už mě nebavil život, hloupí lidé, má žena i tři děti. Rozhodl jsem se tak jít na takovou větší procházku, kde si pročistím hlavu."

Dobrodružství i tragédie

Dave a John nejprve zamířili do New Yorku, poté přeletěli Atlantický oceán do portugalského Lisabonu. Cestou sbírali podpisy a razítka od starostů a městských úředníků, aby měli potvrzení, že v daném místě skutečně byli. V Monaku je dokonce přijala kněžna Grace. V Norsku se jim cesta zkřížila s dobrodruhem Thorem Heyerdahlem. V Benátkách zase způsobili pozdvižení. Na mostech a v těsných uličkách byli zakázáni mezci i koně.

V Turecku si pořídili psa, v Iránu se zase dohadovali s mužem, který chtěl vyměnit svého velblouda za jejich mezka. Dne 21. října 1972 se ale stali bratři obětí loupeže. Jeden novinář chybně napsal, že nesou dary pro UNICEF. V afghánské poušti je tak přepadlo šest banditů. Johna okamžitě zastřelili a kdyby po osmi hodinách Davea nenašel jeden člověk, zemřel by také. Měl kulku v hrudi. Po návratu domů a nutné rekonvalescenci pokračoval v putování dál. Kvůli Johnovi.

Poslední část cesty

Do Afghánistánu se Dave znovu vrátil 1. března 1973. Přesně na místo, kde byl John zastřelen. Nebyl sám, tentokrát ho doprovázel druhý bratr Pete, bývalý mariňák. Odtud se vydali do Indie. Pak měla následovat Čína a SSSR, tyto země jim ale odepřely vstup, a tak pokračovali do Austrálie. A zase nastaly problémy. Pete se musel vrátit domů, mezek Willie dostal infarkt a zemřel. Zdálo se, že je cesta v ohrožení, dokud se neozvala Australanka Jenni Samuel, která doslova nahradila Willieho a táhla vůz s Daveovými věcmi.

Z Austrálie se Dave přeplavil přes Tichý oceán zpět do USA. Z Newport Beach v Kalifornii se vydal do rodné Minnesoty. Byl pryč čtyři roky, tři měsíce a šestnáct dní. Prošel čtyři kontinenty a třináct zemí. Ušel 23 250 kilometrů a opotřeboval 21 párů bot. Doma byl zapsán do knihy rekordů jako první člověk, který zeměkouli obešel pěšky. Úspěch ale všechny problémy nevyřešil. Rozvedl se a vrátil se do Austrálie za Jenni. Po svatbě se vrátili do Ameriky, kde od té doby žijí šťastně v Kalifornii.

Zdroje informací:
Wikipedia.org: Dave Kunst
Allthatsinteresting.com: The Harrowing Journey Of Dave Kunst, The First Man To Walk Around The World

Vítejte na návštěvě u manželů Saudkových: Tajuplná vila skrývá nespočet geniálních fotografií, obrazy nahých žen i divokou zahradu

Vítejte na návštěvě u manželů Saudkových: Tajuplná vila skrývá nespočet geniálních fotografií, obrazy nahých žen i divokou zahradu

Související články

Další články