Nastává období, kdy v zahradách dozrávají různé druhy rybízu. Odborníci se shodují v tom, že toto bobulovité ovoce bychom měli jíst pravidelně, protože kromě lahodné chuti a širokého uplatnění v kuchyni pozitivně ovlivňuje zdraví. Zároveň ale přichází i dilema, který rybíz je lepší. Červený, nebo černý?
O rybízu se často mluví v souvislosti s jeho vysokým obsahem vitaminu C, který posiluje imunitu. Rybíz ale kromě toho pomáhá také zlepšit kvalitu pleti a řadu dalších potíží. Jaké jsou jeho zdraví prospěšné schopnosti?
Chrání pokožku a pomáhá předcházet zánětům
Rybíz kromě toho, že obsahuje vysoký podíl vitaminu C, a posiluje tak imunitu, chrání také nervy díky vitaminu B3, o kvalitu pokožky se zase stará vitamin B5. To ale není zdaleka všechno. Rybíz vám pomůže udržet také správnou hladinu vápníku, draslíku, železa a manganu, který prospívá srdci, svalům a nervům.
Červený rybíz zabraňuje kornatění tepen
Červený rybíz zabraňuje díky zdraví prospěšným flavonům vzniku aterosklerózy. Navíc pomáhá i při nachlazení a při zažívacích problémech. Kromě toho vám přinese úlevu i při zánětu močových cest. Navíc rybízová šťáva působí blahodárně na ledviny, proti zánětům a zmírňuje zahlenění.
Černý rybíz je ještě účinnější
Podobně jako červený rybíz obsahuje i ten černý množství vitaminu C, kterého ale má ještě více, proto je oproti červenému nepatrným vítězem. Navíc má močopudné účinky, působí proti zánětům, je vhodnou prevencí proti artritidě, průjmům, kurdějím a nevolnostem. Mimo to posiluje žaludek. Antioxidanty v něm obsažené pomáhají předcházet demenci a stárnutí buněk, orgánů a tkání i celého organismu.