Když dáte dohromady ovesné vločky, sušené ovoce, ořechy a med, nemůže z toho vzniknout nic špatného. Důkazem buďtež domácí ovesné tyčinky na letní výpravu.
Jejich příprava vám zabere přes hodinu, ale je velmi snadná. Rázem tak máte doma chutnou svačinku nejen na výlet, ale klidně i na aktivní odpoledne u bazénu na zahradě nebo podvečerní dýchánek. Tak s chutí do toho!
Domácí ovesné tyčinky na letní výpravu
Na 10 tyčinek budete potřebovat: 200 g sušeného ovoce (meruňky, švestky, rozinky, brusinky nebo datle), 200 g jemných ovesných vloček, 200 g směsi ořechů (vlašské ořechy, lískové ořechy, kešu nebo arašídy), 1 lžičku mleté skořice, sůl, 3 lžíce kokosového oleje, 3 lžíce medu
Příprava: V jedné míse zalijte vroucí vodou 200 g směsi sušeného ovoce, které máte nejraději. Nechte 20 minut nabobtnat a změknout. Slijte tekutinu a osušte ovoce papírovou utěrkou. Nasypte na prkénko a důkladně nožem nakrájejte na drobné kousky.
Poté nasucho opečte v pánvi 200 g ovesných vloček, dejte do mísy a stejně opečte i 200 g ořechů. Ty pak ještě nasekejte na menší kousky a přidejte do mísy k vločkám.
Do směsi zamíchejte i nasekané ovoce, lžičku mleté skořice, špetku soli a 3 lžíce rozpuštěného kokosového oleje. Aby se směs důkladně propojila, vlijte na závěr 3 lžíce medu. Přendejte do zapékací mísy o rozměru 20 × 20 cm vyložené pečicím papírem a napěchujte na dno pomocí navlhčených prstů. Vložte do trouby a pečte na 180 °C po dobu 20 minut.
Po upečení z trouby vyjměte, nechte vychladnout a poté nožem nakrájejte na 10 stejných tyčinek. Na výletě přijdou vhod. Dobrou chuť.
Zdroj receptu: Albert