Mramorová bábovka je u nás neodmyslitelnou klasikou. Zkusili jste ji někdy udělat z dýně? Dvoubarevná bábovka přinese na váš stůl barvy a chuť podzimu.
Pokud si nevíte rady s dýni v kuchyni, zkuste následující postup. Podle kulinářského webu Toprecepty.cz je ideální oloupat dýni pomocí škrabky. Pak ji rozkrojíme na na poloviny nebo čtvrtiny, aby se s ní lépe manipulovalo. Odkrojíme stopku a lžící vydlabeme měkký střed se semeny. Semínka dýně můžeme propláchnout, osušit a upražit.
Recept na dvoubarevnou dýňovou bábovku
Dýně se určitě neztratí v žádné kuchyni, lze ji péct nebo z ní připravit chutnou polévku. Vhodná je také na přípravu dvoubarevné dýňové bábovky. Na tento recept budete potřebovat:
- 200-300 g dýně
- 150 g moučkového cukru
- 200 ml oleje (nebo rozpuštěného másla)
- 300 g polohrubé mouky
- 3 vejce
- 1 vanilkový cukr
- 1 kypřicí prášek
- kakao
Bábovkovou formu vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou. Troubu předehřejeme na 180 °C. Dýni omyjeme, oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle. Celá vejce ušleháme spolu s moučkovým a vanilkovým cukrem do pěny a přidáme olej nebo rozpuštěné máslo. Přisypeme prosátou mouku s kypřicím práškem, nastrouhanou dýni a společně dobře promícháme.
Polovinu těsta odlijeme do čisté misky a obarvíme kakaem. Těsta střídavě lijeme do připravené formy, abychom docílili hezkého mramorování. Vložíme do trouby a pečeme při 180 °C asi 45 minut.
Upečenou bábovku necháme před vyklopením z formy 5-10 minut odpočinout a teprve poté vyklopíme. Po vychladnutí pocukrujeme moučkovým cukrem.
Zdroj informací:
Toprecepty.cz: Dvoubarevná dýňová bábovka
Zdroj fotografie:
se souhlasem Toprecepty.cz