Historka o cestování v čase: Tři chlapci se prý na pár minut ocitli ve středověké verzi britské vesnice Kersey

Cestování v čase: Je slavný příběh tří britských chlapců, kteří se na chvíli ocitli v minulosti, skutečný?
Zdroj: Wikimedia Commons/JohnSutton, CC BY-SA 2.0

Lidé věří na spoustu podivných věcí a patří mezi ně také cestování v čase, nebo též takzvaná časová smyčka. V těchto případech mají být lidé na nějakou dobu přeneseni do jiného časového období. Jeden se prý odehrál v roce 1957 ve Velké Británii.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 24. 06. 2023 16:00

Jedním z nejslavnější údajných případů cestování v čase je Kersey Timeslip Incident. Během něho se prý tři dospívající chlapci přenesli o několik stovek let do minulosti v anglické vesnici Kersey (je na úvodní fotografii k článku). Je něco takového možné, nebo šlo o obyčejnou klukovinu?

Cestování v čase

Říjen roku 1957 navždy změnil životy trojici patnáctiletých chlapců. William Laing, Ray Baker a Michael Crowley byli kadeti královského námořnictva, kteří zrovna cestovali Suffolkem v rámci orientačního cvičení. Jejich úkolem bylo najít traťový bod, který se používá pro navigační účely v letectví a námořní dopravě. Nacházel se v idylické vesnici Kersey a šlo o lehký úkol.

Chlapci poté měli podat hlášení o svém nálezu. Jenomže když stoupali do kopce, ohlušil je zvuk kostelních zvonů a oblak kouře, jenž je zničehonic zahalil. Jakmile se rozptýlil, vesnice vypadala nějak jinak. Všude panovalo mrtvolné ticho. Kostel zmizel, moderní domky nahradily dřevěné středověké stavby. Nikde nebyla auta, telefonní dráty ani televizní antény. Prostě žádné moderní technologie.

Chlapci se rozhodli vstoupit do budovy připomínající řeznictví. Na stole tam ležela tři tlející volská těla stažená z kůže. Raději tak rychle vycouvali. Dalším dům zel prázdnotou, uvnitř byl jen omítnut na bílo. K tomu všemu je pronásledoval pocit, že je odněkud pozorují obyvatelé tohoto divného místa. Raději se dali na útěk. Když se vrátili na kopec a otočili se zpátky, Kersey vypadala jako dřív.

Nevyřešená záhada cestovatelů v čase

Laing a Crowley se znovu setkali v osmdesátých letech a začali diskutovat o tom, co se jim přihodilo. Ač se jejich vzpomínky od nepatrně lišily, rozhodli se kontaktovat předního člena Společnosti pro psychický výzkum, Andrewa Mackenzieho. Ten usoudil, že se dostali do časové smyčky. Nějakým záhadným způsobem se ocitli ve středověké Kersey.

V roce 1990 se spolu vydali na území vesnice. Dozvěděli se, že tam kdysi skutečně stála budova, kde mělo být řeznictví. Nebyla totiž nikdy zbořena, jen renovována. A co ten nedostatek moderních technologií? Za to pravděpodobně mohla Suffolk Preservation Society, která si prosadila, že v rámci zachování dobové atmosféry musí být všechna elektrická vedení schovaná za domy. Tam, kde to nebylo možné, se kopalo do země.

V příběhu chlapců neseděla ještě jedna věc. Tvrdili, že domy měly skleněná okna. Ve 13. a 14. století bylo sklo neskutečně drahé, těžko by si ho mohli lidé dovolit. Kdoví, co viděli. S největší pravděpodobností všichni tři zažili takzvanou derealizaci. Jednoduše si s nimi pohrála jejich vlastní mysl. Proč je ale dodnes stále dost lidí přesvědčeno, že šlo o ukázkový příklad cestování v čase?

Zdroje informací:

Historicmysteries.com: Lost In Time Or Lost In Suffolk? The Kersey Timeslip Incident

Smithsonianmag.com: When Three British Boys Traveled to Medieval England (Or Did They?)

Uzlinka z Pelíšků nám prozradila, jak se chystá na roli maminky: Stihnu porodit před čtyřicítkou, říká Silvie Maryško

Uzlinka z Pelíšků nám prozradila, jak se chystá na roli maminky: Stihnu porodit před čtyřicítkou, říká Silvie Maryško

Související články

Další články