Tajemná Hranická propast: Je prý nejhlubší na světě a podle legendy se v ní ukrývá vchod do samotného pekla

Zajímavosti o Hranické propasti: Její hloubka dosud nebyla změřena, láká vědce i sebevrahy
Zdroj: Wikimedia Commons/Radim Holiš, CC BY-SA 3.0

Hranická propast je jedním slovem unikátní. Je zřejmě nejhlubší sladkovodní jeskyní na celém světě a přitahuje nejen potápěče a vědce, ale bohužel i sebevrahy. Je to možná proto, že o ní koluje spousta temných legend, včetně té, že jde o vstup do samotného pekla.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 27. 06. 2023 16:00

Hranická propast leží na pravém břehu řeky Bečvy v národní přírodní rezervaci Hůrka u Hranic. Hloubka nezatopené části je 69,5 metrů. Maximální naměřená hloubka zatopené části je 519,5 metrů. Dno zatím dosaženo nebylo. Jde tak o nejhlubší sladkovodní jeskyni na světě. Odhady z roku 2020 hovoří o tom, že hloubka zatopené části může dosahovat až 1 kilometru.

Vede přes Hranickou propast cesta do pekel?

O vzniku Hranické propasti koluje jedna legenda. Právě zde se měl propadnout do země svatební kočár rytíře Michala z nedalekého hradu Svrčova. Vzal si bývalou ženu zemana z tvrze v Ústí, kterého měl kvůli ní zavraždit. Novomanželé se prý kvůli tomuto velkému hříchu propadli do samotných pekel.

První, kdo se pokusil změřit hloubku zalité části jeskyně, byl prý nějaký dobrodruh Mára. To je ale poměrně složitý úkol. Pod hladinou vody se schovává systém puklin, jenž je nejprve tvořený kolmými, a pak svislými prostorami. Viditelnost navíc zhoršují popadané stromy a kameny.

V srpnu roku 2022 spustili jeskyňáři do Hranické propasti robota, který se dokázal ponořit až do hloubky 450 metrů. Starý hloubkový rekord tak byl překonán o 46 metrů. Údaje, které robot vážící sto kilo sesbíral, začali odborníci převádět do 3D mapy. Ta jim pak poskytne cenné informace pro další výzkum. Nyní by vědci chtěli použít zařízení, jenž bude schopné ponoru do hloubky 1500 metrů. Dosáhnou konečně dna?

Místo poprav i sebevražd

V jednom kronikářském zápise z roku 1580, jehož autor není znám, se uvádí, že do Hranické propasti měli být "metáni" lidé, jenž byli odsouzeni na smrt. Vzhledem k tomu, že zatím nikdo neví, co je na dně, nelze tuto informací potvrdit, ani vyloučit. Na druhou stranu to přesně odpovídá povaze středověkých trestů.

Do Hranické propasti ale lidé skáčou i dobrovolně. Je to "oblíbené" místo sebevrahů. Podle webu Deník.cz ale ne všechny pokusy o ukončení života vyjdou tak, jak si je lidé představují. Jeden opilý muž usnul za zábradlím. Následně byl trochu nedobrovolně zachráněn hasiči. Snad pak od svého úmyslu upustil.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Hranická propast

Idnes.cz: Hranická propast odhalila další část, robot se ponořil až do 450 metrů

Deník.cz: Hranická propast jako fenomén. Je nejhlubší na světě a stále láme rekordy

Vítejte na návštěvě u manželů Saudkových: Tajuplná vila skrývá nespočet geniálních fotografií, obrazy nahých žen i divokou zahradu

Vítejte na návštěvě u manželů Saudkových: Tajuplná vila skrývá nespočet geniálních fotografií, obrazy nahých žen i divokou zahradu

Související články

Další články