Nikdo nechce zelené měkké brambory plné klíčků. Pokud si však nedáte pozor na teplotu a cirkulaci vzduchu při jejich skladování, bude své zásoby brambor brzy muset vyhodit. Prodlužte jim životnost a ušetřete svoji peněženku.
Na rozdíl od jiných potravin vydrží brambory relativně dlouho, než se u nich projeví známky znehodnocení, přesto nejsou "nesmrtelné". Nepochybně nejlepší způsob, jak uložit celé nevařené brambory, je mimo lednici. Ta totiž způsobí, že se škrob změní na cukr, což podpoří sladkou chuť, kterou u brambor nikdo nehledá.
Při jaké teplotě brambory skladovat?
To, jak dlouho brambory zůstanou v kondici, záleží zejména na skladování, přičemž ze všeho nejdůležitější je teplota. Ta by se dlouhodobě měla pohybovat mezi 4 až 6 °C. Za těchto podmínek kartofle, krumple, erteple, zemčata či kobzole, jak se někdy bramborám říká, vydrží i několik měsíců.
Na to poukázali i čínští vědci, podle kterých takto nízké teploty brzdí fyziologické a biochemické reakce zeleniny i ovoce, oddalují stárnutí a zároveň snižují rychlost reprodukce mikroorganismů.
Kde skladovat brambory?
Před skladováním je nutné brambory přebrat a roztřídit. Uchovávejte pouze pěkné hlízy bez optických vad, ty dejte do papírového pytle či krabice (zajistíte tak dobrou cirkulaci vzduchu) a uložte je do větraného, chladného a temného sklepa, nevyhřívaného suterénu či garáže, kde je vlhkost kolem 85 procent, neboť brambora velmi rychle ztrácí vodu.
Ujistěte se, že brambory držíte dál od cibule, protože vlhkost z nich urychluje kažení cibule. Ale co když větraný a chladný sklep nemáte? Pak se pravděpodobně budete muset smířit s pokojovou teplotou, ale jen za předpokladu, že kobzolím dopřejete dostatečnou tmu.
Kmínová silice podpoří trvanlivost brambor
Hlízy, stejně jako v předchozím případě, vložte do papírové tašky či látkového pytlíku a vyhraďte jim místo ve větrané spíži nebo jiné skříni. Takto vydrží dva až tři týdny. Zatoužíte-li trvanlivost brambor ještě prodloužit, obstarejte si ekologický pytel na brambory s kmínovým sáčkem. Obsažená kmínová silice zpomaluje klíčení.
Jak poznat špatný nebo zkažený brambor
Ne vždy se zadaří, ztráty byly, jsou a budou. To, že se kvalita brambor snižuje, poznáte tak, že erteple měknou, scvrkávají se a mají kyselou nebo zatuchlou vůni. Objevili jste první klíčky? Klid. Naklíčené brambory v kuchyni stále ještě můžete použít. Klíčky pečlivě odstraňte, brambory dobře oloupejte a zkontrolujte, zda nemají změněnou chuť.
Zdroje informací:
en.wikipedia.org
sciencedirect.com