Jak na levnější marcipánové pralinky: Vyrobit se dají z falešného marcipánu a na zdobení využít drobky těst

Vánoční cukroví 2023: Recept na nejlepší marcipánové pralinky, které navíc šetří vaši kapsu
Zdroj: Freepik

Prvotřídní marcipánové pralinky zdobené čímkoli, třeba cukrářskými kuličkami, které mohou mít stejnou barvu jako vaše vánoční výzdoba, zvládnete levou zadní, navíc spotřebujete zbytky těst. Nic nepřijde nazmar!

Lucie Daniel
Lucie Daniel 14. 12. 2023 14:00

Vánoční marcipánové pralinky patří mezi nepečené cukroví, které není tak známé, jako třeba vosí hnízda, kokosové kuličky nebo nadýchané medovníkové koule s karamelovým krémem. A je to velká škoda. Nejsou náročné na přípravu a zařadit je téměř na samý konec svátečního maratonu je docela praktické. Pro jejich ozdobení totiž využijete nejen cukrářské kuličky, ale i drobky a zbytky těst.

Marcipán, tradiční vánoční dezert v mnoha zemích

Traduje se, že na směsi drcených mandlí s medem, mandlové lahůdce podobné dnešní formě marcipánu, si pochutnávali už staří Řekové. V současnosti je marcipán tradičním vánočním dezertem převážně ve Španělsku nebo v Itálii, kde je často tvarován a malován potravinářskými barvivy tak, aby připomínal ovoce. V Dánsku, Švédsku a Norsku zase bývají populární marcipánová prasátka.

Pravý versus falešný marcipán

K výrobě pravého marcipánu se používají mandle bez slupky a u dokonale hladkého marcipánu mandlová mouka. Pravým marcipánem se tak rozumí cukrovinky polotuhé konzistence a různých tvarů, jež jsou vyrobené z nejméně 1 dílu surové marcipánové hmoty (ta musí obsahovat minimálně 50 % loupaných mandlí a nejvýše 50 % cukru) a nejvýše 1 dílu cukrové moučky.

Problémem je, že od jeho koupě odrazuje především vyšší cena, proto mnozí mají v oblibě takzvaně falešný marcipán z moučkového cukru, mandlového extraktu a sušeného polotučného mléka. Ten se dá použít právě i na vánoční marcipánové pralinky, které chutnají malým i velkým.

Vánoční marcipánové pralinky

Na zhruba 50 kusů marcipánových pralinek budete potřebovat:

  • 100 ml smetany ke šlehání
  • 150 g mléčné čokolády
  • 50 g mletých lískových oříšků
  • 1 balení kakaových sušenek
  • 100 g marcipánové hmoty
  • čokoládovou polevu, cukrové zdobení, kokos, případně drobky ze zbytků těst

Jak na to? Smetanu přiveďte k varu, odstavte ji z plotny a nalámejte do ní mléčnou čokoládu. Než se rozpustí, na sucho opražte mleté oříšky a rozdrťte sušenky. Obojí přisypte ke šlehačce s čokoládou, nakonec přidejte najemno nastrouhanou marcipánovou hmotu. Tu si připravte s předstihem několika hodin, potřebuje si chvíli odpočinout v lednici.

Hmotu nechte vychladnout a poté tvořte kuličky, které namočte do čokolády, dozdobte je kokosem, barevnými cukrářskými kuličkami, drobky ze zbytků těst a podobně a přendejte do papírových košíčků. Uchovávejte v chladu.

Tip redakce: Recept na přípravu falešného marcipánu najdete v přiloženém videu.


Související články

Další články