Vosí hnízda neboli včelí úly patří k nejoblíbenějšímu českému vánočnímu cukroví, jehož základem jsou celé i rozemleté piškoty, máslo, žloutkový krém a ořechy. Poznáte ty zkažené?
Třetí prosincový týden nese jasné poselství. Naplňte již dříve upečené cukroví krémy, ozdobte jej polevami, uložte do chladu a pusťte se do nepečených receptů, třeba tolik populárních vosích hnízd. Nejprve však zkontrolujte, zda jsou ořechy, jedna z klíčových surovin, bez známek napadení či poškození.
Jak poznat zkažené ořechy
Obecně platí, že nejdéle vydrží ořechy nevyloupané, neboť skořápka slouží jako ochranná bariéra regulující vlhkost, teplotu i množství kyslíku, kvůli kterému ořech může začít oxidovat, tedy žluknout. Ale ani ona není všemocná.
Jakmile jsou ořechy žluté, hořké a páchnou, nekompromisně je vyhoďte. Stejně postupujte i u okem viditelné plísně. Ta uvnitř plesnivějících ořechů spouští produkci aflatoxinů. Ty mají při nadměrné konzumaci karcinogenní účinky, jež se mohou projevit rakovinou jater nebo ledvin. Ořechy jsou v pořádku, ale děsí vás představa času, který nad vosími hnízdy strávíte? Povolejte výkonného pomocníka!
Vosí hnízda
Správnou konzistenci těsta bez zdlouhavého hnětení zajistí kuchyňský robot, jenž prvotně rozemele piškoty a lískové oříšky. K nim přidejte zbytek surovin a nechte si vypracovat kompaktní těsto. Formičky (ty otevíratelné jsou o dost pohodlnější) vysypte moučkovým cukrem nebo kakaem, pokud už nestojíte o další dávku cukru, úly se budou lépe vyklepávat.
Na jednu dávku budete potřebovat:
- 160 g piškotů
- 60 g másla
- 2-3 lžíce mléka
- 100 g moučkového cukru
- 2 lžíce kakaa
- 70 g lískových oříšků
- rum
Na krém:
- 50 g másla
- 50 g moučkového cukru
- 1 žloutek (nebo trochu vaječného likéru)
- rum (někdo přidává i pár lžic silné černé kávy)
Dále:
- kulaté piškoty
Jak na to? Do rozemletých piškotů a lískových oříšků vhoďte změklé máslo, cukr, kakao, mléko a rum. Ze surovin na náplň vymíchejte hladký krém. Z těsta vždy vytvořte malou kuličku, vtlačte ji do formičky, vařečkou udělejte důlek a střed naplňte krémem. Hnízdo uzavřete celým piškotem a vyklopte.
Kdo chce, může hnízda dozdobit rozpuštěnou bílou čokoládou. Taková zahřejí na duši i na jazyku. Zatoužíte-li po jejich chuti i po Vánocích, schovejte pár kousků do mrazáku, ovšem izolujte je od ostatních potravin, mohly by pochytat jejich vůni.
Tip redakce: Zaujaly vás vosí hnízda a chcete je letos vyzkoušet trochu jinak? Mrkněte na vosátka z následujícího videoreceptu, v nichž se snoubí ořechový základ s vanilkou a citronovou kůrou.