Nutriční terapeutka Lada Nosková popisuje v rozhovoru pro magazín Lifee.cz, jak rychle a jednoduše poskládat praktické jídelní krabičky do zaměstnání. Ideální poměr živin je podle ní 40 % sacharidů, 30 % bílkovin a 30 % tuků, přičemž chybět by nemělo ani něco sladkého.
Lada Nosková začala jídelními krabičkami plnit svůj Instagram, aby tak demonstrovala, jak snadno lze do práce připravit zdravé jídlo na celý den. "Spousta lidí má pocit, že je to časově náročné, ale když to jednou zkusí, zjistí, jak je to rychlé a úsporné. Zvlášť když věnují trochu času přípravným pracím," zdůrazňuje Nosková v rozhovoru pro Lifee.
Příprava jedné krabičky jí potom zabere třeba jen pět nebo deset minut. "V mé knize Vyladěno na talíři je celá kapitola, která se jmenuje Rychle a zběsile," dodává Nosková, která poskytla Lifee jeden ze svých vyladěných krabičkových receptů.
Doporučené video: Nutriční terapeutka Lada Nosková v talk show Na kafeečko
Zdravé jídelní krabičky podle Lady Noskové
Pokud si základní stavební kameny každého pokrmu připravíte s předstihem, skládání krabičky je podle Noskové už jenom zábava. "V sobotu jsme měli grilovačku, a když už jsem stála u toho grilu, udělala jsem si také lososa navíc, kterého jsem schovala do krabičky. Potom už stačí jen uvařit těstoviny," naznačuje Nosková, jak probíhá její "krabičková" logistika. "Zeleninu si vždy nachystám k okamžité spotřebě - nestrčím třeba do lednice celou mrkev s natí, ale rovnou si ji očistím."
Salát neškodí v žádném množství
A je to právě zelenina, které bychom se neměli bát v jakémkoliv množství. "Salátu si do krabiček nandejte, opravdu kolik chcete! Není z čeho tloustnout. Je to samá voda, trocha vlákniny, pár vitaminů," vysvětluje nutriční terapeutka. "Všechny listy, ať je to rukola, polníček nebo ledový salát, mají okolo 50 kJ na 100 g. I kdybyste snědli pět balení rukoly, nemůže se nic stát – žádné cukry, žádné tuky. Je to ideální potravina na vytváření objemu jídla."
40 % sacharidů, 30 % bílkovin a 30 % tuků
Všechny krabičky, které Lada Nosková sestavuje, mají stejný poměr živin, což je podle ní klíčové. "Vždy se snažím, aby v těch jídlech bylo alespoň 40 % sacharidů, 30 % bílkovin a 30 % tuků. Má to své důvody. Cukry jsou tam proto, abychom měli energii a nehonila nás mlsná, bílkoviny pro zasycení, tuky pro chuť," popisuje Nosková.
Varuje také před selektivním výběrem jídel bez sacharidů. "Znám všechny ty příběhy žen, které to chtějí obejít a dají si jen salát bez pečiva. Odpoledne už neví coby a jdou po sladkém. Krabička tohle preventuje. Nechybí ani sladké, často tam mám ovoce, čokoládu nebo kolečko sušenky. Uspokojí, když mě honí mlsná," vysvětluje nutriční terapeutka.
V létě dělejte krabičky nastudeno, radí Lada Nosková
Letní dny si žádají odlehčenější pokrmy bez nutnosti ohřívání, což ocení zejména lidé, kteří v zaměstnání nemají přístup k mikrovlnné troubě. "Hodně verzí je nastudeno, protože máme léto a člověk nemá moc chuť na teplé jídlo. Tyhle krabičky jsou tedy myšlené jako salát, ale je to komplexní jídlo. Je to třeba těstovinový salát nebo kuskus," ozřejmuje Lada Nosková. "Osvěžující, čerstvé, křupavé, plné chutí a nutričně v pořádku."
Pozornost by lidé měli věnovat také včasnému spotřebování krabiček. Připravovat jídlo na celý týden je podle Lady Noskové utopie. "Většinu salátů bych snědla do druhého dne, maximálně za dva dny. Někde jsou těstoviny a cottage sýr, takže těstoviny nejsou na sucho a nemají tendenci oschnout. Verze s ovocem bych ale doporučovala spotřebovat do druhého dne," apeluje nutriční terapeutka. "Máme také tortilly a tam si umím představit, že budou třeba dva dny v lednici. Vyhodnocovat musíte s citem."
Recept na sushi bez masa podle Lady Noskové
Nutriční hodnoty: 2036 kJ, sacharidy 47 g, bílkoviny 33 g, tuky 14 g
Budete potřebovat: 140 g sushi rýže vařené (na 500g se dávají 4 lžíce rýžového octa, 1 lžička cukru, 1 lžička soli), 2 g na proužky nastříhané řasy Nori, 30 g bílého zelí, 40 g nastrouhané mrkve, 100 g uzeného tofu, 40 g přírodního edamame, 15 g nakládaného růžového zázvoru, 1 vejce, 1 lžíci sójové omáčky, 2 g sezamových semínek, volitelně wasabi křen, čerstvý koriandr
Postup: Sushi rýži uvařte podle návodu, uzené tofu lehce orestujte na pánvi do křupava a vejce opečte jako volské oko. Vše dejte do mísy a můžete konzumovat. Dobrou chuť!
Na fotografie praktických jídelních krabiček podle Lady Noskové se můžete podívat v naší fotogalerii.