15 lahodných drobností pro královský piknik (I.)

Připravte si studené gazpacho, řecký koláč nebo focacciu s uzeninou!
Zdroj: Redonline.co.uk

Dobré jídlo nejlíp chutná ve dvou případech – v luxusní restauraci a na čerstvém vzduchu. Pikniky ale nabízejí daleko víc než jen utěšení prázdných žaludků. A to díky rozličným vůním přírody a uvolněné atmosféře. Připravili jsme pro vás 15 báječných receptů ve třech seriálech. Dbali jsme na pohodlí při konzumaci i odolnost vůči horku. Tak se do toho pusťte!

Barbara Lorenzová
Barbara Lorenzová 29. 06. 2016 11:21

1. Artyčokové tartaletky

Savourthesensesblog.com

Počet porcí: 6

Ingredience:

230 g listového těsta + 2 rozpůlené citrony + 12 baby artyčoků +­ 80 ml extra panenského olivového oleje + 4 namleté šalotky + několik snítek čerstvého tymiánu + jemná mořská sůl + čerstvě namletý pepř + ½ svazečku pokrájené čerstvé pažitky

Postup:

1. Vyválejte listové těsto a vykrojte z něj kolečka o takové velikosti, aby padly formám na tartaletky o průměru asi 7,5 cm. Formičky ale používat nemusíte, pokud je nemáte. Dejte kolečka z těsta na plech a půl hodiny je chlaďte v lednici.

2. Předehřejte troubu na 180 °C. Naplňte velkou mísu studenou vodou a a vymačkejte do ní šťávu z citronů. Omyjte artyčoky a dejte je po jednom zvlášť do citronové vody. Zastřihněte stonky 6 mm od růžice. Odstraňte svrchní vrstvy, dokud neuvidíte světle zelené lístky. Artyčoky rozpulte a vraťte je do citronové vody, aby nezhnědly.

3. Osušte artyčoky a ve velké pánvi je společně s šalotkami osmažte na středním plameni jemně dozlatova, tedy asi 4,5 minuty. Přidejte snítky tymiánu a okořeňte. Snižte teplotu, překryjte pánev pokličkou a vařte asi 11 minut, dokud artyčoky nezměknou. Nechte je vychladnout mimo pánev asi 10 minut. Tymián vyhoďte.

4. Mezitím umístěte kolečka z listového těsta do formiček a propíchejte ho vidličkou. Překryjte každou formičku pečícím papírem a vsypte do ní sušené fazole, aby těsto nevystoupalo nahoru. Pečte ho 8 minut. Odstraňte pečící papír a fazole a pečte těsto dozlatova, dalších cca 5 minut.

5. Do každé formičky dejte jednu lžíci šalotky a navrch artyčoky. Pokapejte vše olivovým olejem. Tartaletky pečte 5 minut, nebo dokud nebude těsto křupavé a nazlátlé. Ještě jednou je pokapejte olivovým olejem a před servírováním dozdobte pažitkou. Své gastronomické dílo můžete završit slanými krekry.

***

2. Studená polévka gazpacho

Redonline.co.uk

Počet porcí: 4

Ingredience:

250 g cherry rajčátek nakrájených na čtvrtky + 2 stroužky česneku nakrájené na plátky + 3 pokrájené jarní cibulky + 1 vypeckovaná a na kostičky nakrájená červená paprika, 225 g na kostičky nakrájené okurky + 500 ml rajčatového protlaku + šťáva z 1 malého citronu + čerstvě namletý černý pepř + trocha extra panenského olivového oleje + kostky ledu + čerstvá bazalka

Postup:

1. Rozmixujte rajčata s česnekem v mixéru typu blender.

2. Přidejte jarní cibulku, papriku, okurku, protlak, citronovou šťávu a černý pepř a vše krátce promixujte. Směs vychlaďte v lednici alespoň 1 hodinu před servírováním. Podávejte s olivovým olejem, kostkami ledu a bazalkou.

***

3. Domácí citronová limonáda

Overtimecook.com

Ingredience:

10 citronů + 100 g kyseliny citronové + 1,2 litru vody + krupicový cukr dle libosti

Postup:

1. Nakrájejte citrony na plátky a umístěte je do velké žáruvzdorné mísy nebo džbánu.

2. Přidejte kyselinu citronovou. Vmíchejte cukr dle libosti a zalijte směs vroucí vodou. Vše zamíchejte a ujistěte se, že se cukr rozpustil. Limonádu nechte vychladnout, přeceďte ji a zchlaďte v lednici.

***

4. Řecký koláč s pomerančem, vlašskými ořechy a sirupem

Redonline.co.uk

Počet porcí: 10

Ingredience:

1 malý bochník měkkého bílého chleba (450 g) + 250 ml olivového oleje + 250 g bílé mouky + ½ lžičky jedlé sody + 2 vejce + 100 g krupicového cukru + nastrouhaná kůra z ½ pomeranče + šťáva z 1 pomeranče + 75 g vlašských ořechů + máslo + 200 g krupicového cukru + 330 ml vody + nastrouhaná kůra z ½ pomeranče

Postup:

1. Nejprve si připravíme sirup. Smíchejte 200 g krupicového cukru s vodou a přiveďte směs k varu. Přidejte pomerančovou kůru a mírně vařte asi 10 minut, nebo dokud sirup nezhoustne natolik, aby pokryl dřevěnou lžíci. Odstavte a nechte v lednici zchladnout.

2. Předehřejte si troubu na 170 °C a vymažte 22cm čtvercový plech nebo zapékací mísu máslem. Odřízněte chlebovou kůru a v kuchyňském robotu ji rozmixujte na strouhanku. Vložte ji do mísy a přidávejte olivový olej, dokud jím strouhanka nebude úplně pokrytá. Vsypte mouku a jedlou sodu a vše dobře promíchejte vařečkou.

3. Vyšlehejte vaječné žloutky s cukrem, pomerančovou kůrou a šťávou. V jiné míse vyšlehejte vaječné bílky a jemně je vmíchejte do první směsi. Přidejte vaječnou hmotu do směsi se strouhankou jemně vše rozmíchejte. Těsto by mělo být poměrně husté, vlhké a hrudkovité.

4. Vlijte těsto do připraveného plechu a nožem jemně naznačte čtverce. Pečte 25 až 30 minut, nebo dokud nebude koláč navrchu nazlátlý. Ihned po vyjmutí z trouby ho polijte sirupem a posypejte nadrcenými oříšky. Servírujte ještě teplý.

***

5. Focaccia s meruňkami a prosciuttem

Countryliving.com

Počet porcí: 8 až 10

Ingredience:

¼ hrnku extra panenského olivového oleje + 2 bochníčky pizzového těsta + 3 meruňky + 1 kozí sýr + sůl + čerstvě namletý pepř + 4 plátky prosciutta + 1 hrnek rukoly

Postup:

1. Jemně vymažte mísu. Hněťte těsto, dokud nebude konzistentní a hladké. Umístěte ho do připravené mísy, překryjte ho a nechte ho odpočívat na teplém místě, tedy asi 1,5 až 2 hodiny. Uválejte ho a „vytahejte“ do velikosti plechu s rozměry 25,4 cm x 38 cm. Překryjte ho a nechte ho odpočívat na teplém místě 25 až 30 minut.

2. Předehřejte troubu na 220 °C. Pomocí prstů udělejte do těsta malé prohlubně. Pokapejte těsto olejem, přidejte meruňky nakrájené na osminy, rozdrobený kozí sýr a jemně je vtlačte do těsta. Osolte a opepřete. Pečte dozlatova asi 25 až 30 minut, focacciu nechte vychladnout na mřížce 15 minut.

3. Na závěr slaný koláč posypte prosciuttem a rukolou a nakrájejte ho na kousky.

A na pikniku samozřejmě nesmí chybět ani zmrzlina!

Zdroj: Red / Country Living

Jak obléknout velká prsa, abyste nevypadala vulgárně? Stylistka prozrazuje tipy na materiály, střihy i kouzlo vertikální linie

Jak obléknout velká prsa, abyste nevypadala vulgárně? Stylistka prozrazuje tipy na materiály, střihy i kouzlo vertikální linie

Související články

Další články