Věděli jste, že vápník je nejhojnějším minerálem v našem těle? Ve skutečnosti se nachází v široké škále potravin a nápojů, než si vůbec dokážeme představit. Ano, i v těch, co nemají mléčný základ. Ať už ujíždíte na bezlaktózové dietě, nebo je vám po mléku těžko, zkuste jeden z následujících 18 zdrojů vápníku bez mléčných stop.
Vápník lidské tělo potřebuje a nejen na silné kosti a zuby. Udržuje krevní cévy zdravé, reguluje krevní tlak a chrání před inzulinovou rezistencí – předstupněm cukrovky druhého typu.
Proto bychom ho měli mít pod drobnohledem. Dospělý člověk by měl přijmout 1 000 mg vápníku denně. To dělá například jedna sklenice odstředěného mléka, silný plátek čedaru nebo hrnek bílého jogurtu. Nezní to nedosažitelně, že? I přesto ho šidíme. Dle jednoho průzkumu pouhých 16 procent žen mezi 20 až 29 lety mělo vápník v normě.
Hlavními zdroji vápníku je mléko, jogurty a sýry, existuje ale ještě řada vedlejších – nemléčných. Projděte si seznam 18 bezlaktózových potravin a nápojů s obsahem vápníku.
PS: Nezapomeňte na vitamin D – jen s ním dokáže organismus vápník vstřebat.
1. Konzervované bílé fazole – 191 mg v 1 hrnku
2. Konzervovaný losos – 232 mg v ½ plechovce a s kostmi (také zdroje vápníku!)
3. Sardinky – 321 mg v asi 7 filetách
4. Sušené fíky – 107 mg v 8 celých sušených fících
5. Čínské zelí – 74 mg v 1 hrnku
6. Melasa Blackstrap – 172 mg v 1 lžíci
7. Kapusta – 188 mg ve 2 hrnkách (syrová a nasekaná)
8. Vigna čínská konzervovaná – 185 mg v ½ hrnku
9. Nasucho opražené mandle – 72 mg v ¼ hrnku (asi 20 mandlí)
10. Pomeranče – 65 mg v 1 středním pomeranči
11. Tuřín (zelené části) – 197 mg v 1 hrnku (povařený a nasekaný)
12. Sezamová semínka – 88 mg v 1 lžíci
13. Mořské řasy – 126 mg v asi 1 hrnku
14. Instantní ovesná kaše – 187 mg v 1 hrnku
15. Pomerančový džus – 500 mg v 1 hrnku
16. Sójové mléko – 300 mg v 1 hrnku
17. Tvrdé tofu – 861 mg v ½ hrnku
18. Cheerios – 114 mg v 1 hrnku
Zdroj: Greatist