Krásné a slunečné počasí je v plném proudu a málokomu se chce sedět doma. Připravte si tedy pár dobrůtek a vyrazte s rodinou či přáteli na oběd do parku nebo k vodě.
Stačí zabalit velkou deku, láhev dobrého vína, domácí limonádu a hlavně dostatek jídla.
Jídelníček naplánujte předem doma a v jednoduchém schématu. Neměl by chybět předkrm, hlavní chod a sladká tečka na závěr.
Vyvarujte se však jídlům s majonézou, řídkým zálivkám, krémům, čokoládě a šlehačce. Samozřejmě si nezapomeňte vlhčené ubrousky, které jistě později oceníte.
No a nyní už se pojďte podívat na menu, kterým na pikniku oslníte.
Sýrová pomazánka s hruškami
Suroviny:
* 2 balení sýra s plísní uvnitř i na povrchu (např. vltavín) * 2 lžíce bílého hustého jogurtu * 2 lžíce majonézy * sůl a čerstvě mletý pepř * 2 jarní cibule s natí * 2 hrušky * 1 lžíce cukru krupice * šťáva z 1/2 citronu
Postup:
1. Hrušky oloupeme, nakrájíme na malé kostičky a promícháme s trochou citronové šťávy. Vložíme je do pánve, přikryjeme a krátce podusíme ve vlastní šťávě, pak zasypeme cukrem a necháme zkaramelizovat. Nakonec přidáme citronovou šťávu a trochu soli, odstavíme a necháme vychladnout.
2. Sýr nastrouháme do mísy. Osolíme, opepříme, přidáme nakrájenou cibuli a dobře promícháme s jogurtem a majonézou.
3. Nakonec vmícháme část vychladlých hrušek. Podáváme posypané nakrájenou cibulovou natí a zbylými hruškami s čerstvým pečivem.
Sendviče s rajčaty
Suroviny:
* 150 g pancetty nebo sušené šunky * 3 střední rajčata * 4 lžíce majonézy * svazek rukoly * sůl, čerstvě mletý černý pepř * 8 plátků toastového chleba
Postup:
1. Slaninu nakrájíme na menší kousky (cca 1,5 cm) a necháme ji lehce osmahnout na pánvi s nepřilnavým povrchem.
2. Rajčata nakrájíme na plátky, rukolu omyjeme a osušíme.
3. Na chleba rozložíme rukolu, přidáme opečenou slaninu, nakrájená rajčata osolíme a opepříme. Nakonec přidáme majonézu a přiklopíme druhým toastem.
Salát s ovocem
Suroviny:
* 1 mango, 1 papája, 2 kiwi, 250 g dužiny melounu, 10-12 ks physalis * 200 g jahod * 2 lžíce citronové šťávy * 500 ml bílého hustého jogurtu * 2 lžíce cukru * šťáva z 1 větší limetky * 1-2 lžíce ovocného likéru * 4 lžíce piniových oříšků
Postup:
1. Všechno ovoce omyjeme. Mango okrájíme až na pecku. Z papáji vydlabeme pomocí lžíce semínka a dužinu nakrájíme na kousky. Kiwi oloupeme a nakrájíme na plátky. Z melounu odstraníme semínka a nakrájíme ho na menší sousta. Jahody přepůlíme. Ovoce krájíme a loupeme nad miskou a šťávu,kterou zachytíme, přidáme k nakrájenému ovoci do mísy. Všechno ovoce v míse zakapeme citronovou šťávou.
2. Jogurt ochutíme cukrem, limetkovou šťávou, likérem a dobře promícháme. Oříšky nasucho opražíme na pánvi. Při podávání ovoce rozdělíme do misek nebo pohárů, přidáme physalis, přelijeme jogurtem,posypeme oříšky a ozdobíme plátkem manga.