Luxusní jednohubky si žádají luxusní „spláchnutí“. Tápete-li, čím zapít silvestrovské pochoutky, které jsme přinesli včera, sjeďte myší kousek dolů. Najdete, co potřebujete.
1. „Zmrzlý“ koktejl Jack Frost
Počet porcí: 6
Ingredience:
Světlý kukuřičný sirup + sušený kokos (vločky) + 8 hrnků ledu + ½ hrnku modrého likéru curacao + 1 hrnek ananasového džusu + ½ hrnku vodky nebo světlého rumu + ½ hrnku kokosové šlehačky
Postup:
Smočíme okraje skleniček v kukuřičném sirupu a poté v sušeném kokosu. V mixéru typu blender rozmixujeme led, ananasový džus, curacao, vodku a kokosovou šlehačku. Rozdělíme do skleniček a okamžitě pijeme.
***
2. Švestkovo-tymiánové Prosecco
Počet porcí: 2
Ingredience:
2 švestky + 6 snítek tymiánu + šťáva z 1 citronu + 4 lžíce jednoduchého tymiánového sirupu (přivedeme k varu směs ½ hrnku cukru a ½ hrnku vody, odstavíme, vmícháme snítky tymiánu a necháme vychladnout) + 1 lahev Prosecca
Postup:
Oloupeme a nakrájíme švestky a rozmačkáme je spolu s citronovou šťávou v tymiánovém sirupu. Společně s ledem promícháme v šejkru a rozdělíme do skleniček s ledovou tříští (můžeme předtím směs přecedit, pokud nechceme mít v drinku kousky švestek). Zalijeme Proseccem a dozdobíme čerstvými švestkami a snítkami tymiánu.
***
3. Střik s vodkou, rozmarýnem a pomerančem
Počet porcí: 1
Ingredience:
2 snítky rozmarýnu + 2 oloupané pomeranče + 2 hrnky cukru + 2 hrnky vody + 57 ml (velký panák) sodovky + 57 ml vodky
Postup:
Na středním plameni zahřejeme směs cukru a vody a mícháme, dokud se cukr nerozpustí. Přidáme rozmarýn a pomeranče a zahříváme 20 minut, dokud rozmarýn neztratí barvu a sirup nezíská lehce oranžový nádech. Scedíme a počkáme, až sirup vychladne.
V koktejlové šejkru promícháme 1 lžíci sirupu s vodkou a ledem. Nalijeme do skleniček na Martini, dolijeme sodovkou a dozdobíme čerstvými snítkami rozmarýnu a spirálou pomerančové kůry.
***
4. Mátový White Russian
Počet porcí: 1
Ingredience:
43 ml vodky + 43 ml mátové Kahlúy + 57 ml mléka dle libosti + šlehačka a rozdrcená vánoční lízátka na ozdobu
Postup:
Do koktejlové sklenice naplněné zpola ledem vlijeme vodku, Kahlúu a mléko. Zamícháme a dozdobíme šlehačkou a nalámanými lízátky.
***
5. Horký máslový rum
Počet porcí: 2
Ingredience:
1 hrnek tučné šlehačky + 5 lžic moučkového cukru + 2 hrnky vody + ¼ hrnku másla + 2/3 hrnku tmavého cukru + ¾ lžičky skořice + ½ lžičky muškátového oříšku + ¼ lžičky mletého hřebíčku + 1/8 lžičky soli + ½ lžičky vanilkového extraktu + 2/3 hrnku kořeněného rumu + celá skořice na ozdobu
Postup:
Ve studené míse vyšleháme šlehačku a práškový cukr a uložíme do lednice. V hrnci přivedeme k varu vodu, máslo, hnědý cukr, skořici, hřebíček, muškátový oříšek a sůl. Snížíme teplotu a necháme probublávat 10 minut. Tu a tam promícháme. Odstavíme a vmícháme vanilkový extrakt a rum. Rozdělíme do hrnků a dozdobíme šlehačkou. Posypeme nastrouhaným muškátovým oříškem a dozdobíme celou skořicí. Okamžitě servírujeme.
Zdroj: With Salt and Wit / Willow Bird Baking / The Soccer Mom Baking / My Diarry of Us / The Blond Cook