Každý, kdo někdy držel dietu ví, jak těžké je odolat sladkému. Jenže odpírat si hříšné dobroty, není také ideální řešení. Co s tím? Nebojte se zkombinovat kvalitní suroviny, s jejichž pomocí vytvoříte dezerty, jež uspokojí vaše chuťové buňky. Přesně tak jsou sestavené naše nízkokalorické a extrémně chutné recepty.
Ani při dietě se nemusíte vyhýbat mlsání. Stačí, když na to půjdete s rozumem a sladké si dopřejete v malé míře jednou za čas. Tak ošidíte chuťové buňky, aniž byste přitom museli vyjíst celou cukrárnu...
Čoko cookies (55 kalorií na porci)
Počet porcí: 24
Ingredience:
1 hrnek hladké mouky + ¼ hrnku a 2 lžíce neslazeného kakaového prášku + ¼ hrnku a 2 lžíce třtinového cukru + ¼ lžičky jedlé sody + ¼ lžičky soli + ¼ hrnku rostlinného oleje + 3 lžíce mléka + 2 lžíce javorového sirupu + lžička vanilkového extraktu + moučkový cukr
Postup:
Předehřejeme si troubu na 150 °C. Jemně vymažeme dva plechy na pečení. V míse smícháme mouku, kakaový prášek, cukr, jedlou sodu a sůl. V jiné míse spojíme olej, mléko, javorový sirup a vanilku.
Mokrou směs vmícháme do suché. Pomocí (zmrzlinové) lžíce nabereme těsto a vyválíme kuličku. Z uvedeného množství bychom měli získat 20 až 24 koulí. Obalíme je v moučkovém cukru a přemístíme na plech. Chladíme hodinu v lednici a pečeme 13 minut. Před mlsáním necháme zchladnout 10 minut.
Borůvkový a levandulový veganský cheesecake (800 kalorií na porci)
Počet porcí: 4
Ingredience:
1 hrnek datlí + 1 hrnek vlašských ořechů nebo mandlí + 1 ½ hrnku kešu oříšků + ½ hrnku kokosového mléka + 1/3 hrnku kokosového oleje + šťáva z 1 velkého citronu + ½ hrnku cukru nebo jiného přírodního sladidla + ½ hrnku borůvek + levandule na ozdobu
Postup:
Ponoříme datle na 10 minut do teplé vody. Necháme je oschnout a poté je rozmixujeme v kuchyňském robotu. Ten vyčistíme a nameleme vlašské ořechy nebo mandle. Přidáme datle a znovu zapneme mixér. Mírně osolíme.
Jemně vymažeme formu na 12 muffinů. Nabereme vrchovatou lžíci směsi a prsty ji vtlačíme to formiček. Pokud směs lepí, vypomůžeme si kouskem pečícího papíru a stlačujeme směs přes něj.
Formu na chvíli umístíme do mrazáku.
Zbylé ingredience společně rozmixujeme dohladka. Naplníme formy a přidáme borůvky a levanduli. Překryjeme plastovou fólií, mrazíme, dokud nebude směs tvrdá (4 až 6 hodin). Před podáváním necháme cheesecake trochu změknout nebo ho jíme zmražený.
Avokádovo-čokoládový puding (75 kalorií na porci)
Počet porcí: 6
Ingredience:
2 avokáda + 1 banán + ½ hrnku neslazeného kakaa + ½ hrnku datlí ponořených ve vodě několik hodin + 1 lžička vanilkového extraktu + bobule na ozdobu
Postup:
Všechny ingredience kromě bobulí rozmixujeme v kuchyňském robotu dohladka. Před podáváním vychladíme a dozdobíme bobulemi.
Mrkvové energetické kuličky (163 kalorií na porci)
Počet porcí: 24
Ingredience:
2 ¼ hrnku ovesných vloček + 2 hrnky jemně nastrouhané mrkve + 2 lžičky mleté skořice + 1 hrnek jemně nasekaných datlí + 2/3 hrnku jemně nasekaných mandlí + 2/3 hrnku kokosových vloček
Postup:
Smícháme prvních pět ingrediencí. Přidáme po lžících vodu a snažíme se dosáhnout požadované konzistence. Těsto by mělo jít snadno tvarovat a nemělo by se rozpadat.
Nabereme vrchovatou lžíci směsi a tvoříme kuličky. Obalíme je v kokosových vločkách. Chladíme alespoň hodinu před podáváním.
Veganská proteinová zmrzlina s ořechovým máslem
Ingredience:
227 g veganského bílého jogurtu (např. mandlového nebo kokosového) + 2 lžíce veganského proteinu + 1 lžíce ořechového másla
Postup:
Jednoduše smícháme všechny ingredience. Překryjeme mísu potravinářskou fólií a mrazíme alespoň hodinu. Pokud by směs byla příliš hustá, přidáme trochu vody.
Tato zmrzlina nejen příjemně ochladí, ale dodá tělu řadu živin.