Rychle a chutně: 5 receptů na královskou snídani, kterou zvládnete za pět minut

Rychle a chutně: 5 receptů na královskou snídani, kterou zvládnete za pět minut
Zdroj: Pixabay.com

Chutná a výživná snídaně vás dokonale nastartuje do nového dne. Že nemáte ráno čas snídat? Připravili jsme pro vás pět jedinečných receptů, díky kterým budete mít navařeno doslova za pět minut.

Jana Jánská
Jana Jánská 05. 05. 2020 12:00

Nejenom výživoví poradci se přimlouvají za snídaně. Tohle první ranní jídlo totiž umí nejenom zasytit, ale i zvednout náladu. Královsky posnídat můžete rychle a přitom kvalitně. Navíc z ingrediencí, které se obvykle najdou v každé lednici nebo spíži. Tak pojďme na to...

Francouzský toast

Pro 4 osoby potřebujeme: 1/3 hrnku mléka + 2 velká vejce + 1 lžička vanilkového extraktu + ½ lžičky skořice + 1 lžíce másla + 4 plátky toustového chleba + 4 lžíce zdobení (čokoládové pecičky, sušené třešně, rozinky, pekanové ořechy…) + práškový cukr a javorový sirup na servírování

Postup: Smícháme mléko, vejce, vanilkový extrakt a skořici. Máslem jemně vymažeme 4 žáruvzdorné hrnky o objemu 230 ml. Natrháme toustový chléb na kousky a polovinu rozdělíme do hrnků. Přidáme polovinu zdobení, navršíme zbylý chléb a nakonec i zbytek zdobení. Přelijeme obsah hrnků mléčnou směsí a pečeme v mikrovlnné troubě asi minutu a 15 vteřin. Servírujeme teplé s práškovým cukrem a javorovým sirupem.

Toast s ricottou, medem a pistáciemi

Na jednu porci potřebujeme: 1 plátek chleba se semínky (nebo jakýkoliv jiný) + 1 lžíce másla + 2 lžíce ricotty + 1 vrchovatá lžička medu + 1 lžíce nasekaných pistácií + sůl a pepř

Postup: Opečeme chléb v toustovači nebo v troubě. Potřeme ho máslem a ricottou. Posypeme pistáciemi, pokapeme medem a nakonec přidáme špetku soli a pepře. Ať to má říz!

Pětiminutové ranní tacos

Pro 10 osob budeme potřebovat: 10 kukuřičných tortill + 3 kořeněné vepřové klobásy + 3 velká vejce + ½ hrnku nastrouhaného čedaru + 1 zralé avokádo + 1 lžička mixu soli a pepře + salsa, zakysaná smetana, koriandr, limetka na ozdobu

Postup: Na vymazanou pánev rozehřátou na 180 °C vyklepneme vejce a rozbijeme žloutek. Okořeníme a smažíme asi minutu z každé strany. Mezitím si ohřejeme klobásky, případně je osmažíme na pánvičce. Necháme plotnu zapnutou a postavíme na ni čistou pánev, na které opečeme z obou stran tortilly. Nakrájíme si vejce na 10 proužků a každou hotovou tortillu poklademe jedním proužkem vejce, kouskem klobásy, pokrájeným avokádem a trochou sýra. Dle libosti dochutíme salsou, zakysanou smetanou, koriandrem a pokapeme limetkou.

Bleskové fialové smoothie na cestu

Pro jednu větší nebo dvě menší porce potřebujeme: 1 vrchovatý hrnek mražených borůvek + 1 menší uzrálý banán + 2 až 3 lžíce kokosového nebo mandlového mléka + 1 lžíce nastrouhaného kokosu + 1 lžíce chia semínek + 1 lžíce konopných semínek + ovoce dle libosti

Postup: Rozmixujeme borůvky a banán tak, aby ve směsi zůstaly malé kousky. Přidáme trochu kokosu a mandlového mléka a rozmixujeme směs dohladka. Rozdělíme ji do jedné až dvou misek (nebo uzavíratelného kelímku) a dozdobíme chia a konopnými semínky. Můžeme přidat i čerstvé ovoce.

Proteinový ranní sendvič

Na jednu porci potřebujeme: 1 houska vhodná na burger + ¼ hrnku černých fazolí + špetka chilli + špetka granulovaného česneku + ¼ avokáda + 1 velké vejce + 14 g nastrouhaného čedaru + pálivá omáčka + sůl a pepř

Postup: Propláchneme fazole a rozdrtíme je vidličkou s trochou koření a soli. Rozmícháme vejce a v žáruvzdorné misce je zahříváme v mikrovlnné troubě 65 až 70 vteřin. Měla by být nadýchaná, ale ne suchá. Pomocí vidličky je roztrháme a vytvarujeme do tvaru housky. Posypeme čedarem. Misku s vejci a čedarem vrátíme do mikrovlnky a zahříváme ještě 10 až 15 vteřin.

Opečeme půlky housky a mezitím rozmačkáme avokádo. Jednu polovinu housky pomažeme fazolemi a avokádem a osolíme. Poklademe vejce se zapečeným sýrem, pokapeme pálivou omáčkou a přiklopíme druhou houskou.

 

Jak obléknout velká prsa, abyste nevypadala vulgárně? Stylistka prozrazuje tipy na materiály, střihy i kouzlo vertikální linie

Jak obléknout velká prsa, abyste nevypadala vulgárně? Stylistka prozrazuje tipy na materiály, střihy i kouzlo vertikální linie

Související články

Další články