Vaše oblíbená zelenina poroste věčně a už ji nikdy nebudete muset kupovat. Líbí se vám tato představa? A proč ji nepřenést do reality? Těchto 8 druhů zeleniny a bylinek vypěstujete i v paneláku. A můžete je obnovovat donekonečna.
1. Jarní cibulka
Až se dozvíte, jak snadné je obnovit jarní cibulku, už vám nikdy nebude v kuchyni scházet. Ponořte kořeny do malé sklenice s vodou. A nechte ji v místnosti s dobrým osvětlením. Trapně jednoduché, že?
2. Česnek
Zatoulaný stroužek česneku není nic, co bychom neznali. Jenže když ho po týdnech objevíme, častokrát už klíčí. Proč ale neudělat z výhonků přednost? Dáte-li česnek do vody, po několika dnech se začnou klubat zelené části, které jsou třeba v salátu přímo delikátní!
3. Čínské zelí
I zelí si lze vypěstovat pod střechou. Ponořte kořeny do vody a nádobu postavte na světlé místo. Po jednom až dvou týdnech zelí přemístěte do květináče. A těšte se na plnohodnotný košťál.
4. Mrkev
Necháte-li odřezky pod vodou, brzy se zazelenají. Nať skvěle chutná v salátu či polívce. A zamlsá si i váš králík.
5. Bazalka
I ta ze supermarketu může chytnout druhý dech, pokud se o ni budete hezky starat. Tří až čtyřcentimetrové stonky s listy odstřihněte (nebo počkejte, až dorostou), dejte je do sklenice s vodou a nechte je na přímém slunci. Jakmile dorostou do dvojnásobné délky, zasaďte je do květináče nebo na zahrádce. Za nějakou dobu bazalka opět získá hustou „kštici“, jakou měla při koupi.
6. Řapíkatý celer
Máte dvě možnosti. Pokud toužíte jen po listech řapíkatého celeru, ponořte kořen do teplé vody a dejte ho na slunce. Brzy vyraší nová nať. V tomto okamžiku můžete i celer zasadit a tím obnovit celý řapík.
7. Římský salát
Je to neuvěřitelné, ale doma si můžete vypěstovat i celou růžici salátu! Kořenovou část ponořte alespoň zpola do vody. Až začne obrůstat, můžete ji zasadit a salát vypěstovat nanovo.
8. Koriandr
Koriandr oplývá mocným aromatem i ve svém druhém životě! Pokud se vám po jeho vůni zasteskne, prostě jej vypěstujte znovu. Ponořte ho do vody a po několika dnech ho přesaďte. Vzpruha pro vaše smysly bude opět k dispozici.
Zajímáte se o gastronomii? Pak vás jistě nepřekvapí, že tyto potraviny patří do lednice: