10 potravin, které byste měli překvapivě skladovat v lednici

Zdroj: Pixabay

Tento svět nás asi nikdy nepřestane překvapovat. Ořechy, sušené ovoce, zralé banány a koláče v lednici? Ano! Právě tam vydrží chutné nejdéle. Zjistěte, jakých 10 potravin skladovat v lednici.

Jana Jánská
Jana Jánská 11. 03. 2018 18:32

1. Tortilly

Věřili byste, že tortilly mají tendenci po otevření plesnivět, pokud je necháte v pokojové teplotě? I proto najdete doporučení, že by se měly skladovat v lednici, na obalu drobným písmem. V chladném prostředí totiž vydrží až do data spotřeby.

2. Uzeniny

S vařeným masem se to má hůře, protože je náchylnější k napadení bakteriemi. Ty se ovšem nevyhýbají ani uzeninám. Jak ukázala studie z roku 2006, téměř čtvrtina z tisíce italských salámů obsahovala bakterii listerii. Uzeniny mohou obsahovat ale i jiné bakterie, jako například escherichia coli.

Načaté výrobky tak chlaďte v lednici. Uchráníte je před rozmnožením bakterií. Nezávadné pak zůstanou tři až čtyři týdny.

3. Zralé banány

Mísa s ovocem korunovaná banány je barevným hřebem snad každé kuchyňské linky. To je v pořádku, stejně jako nezralé banány v pokojové teplotě. Jinak se to má ale se zralými banány. Necháte-li je mimo lednici, budou zrát rychleji a zbydou z nich jen změklé, hnědé trsy. Chladnější podmínky by dozrávání měly zpomalit.

4. Ořechy

Podlehnou-li ořechy žluknutí a vy je sníte, nemělo by to poznamenat vaše zdraví. Kulinářský požitek z toho ale mít moc nebudete. V lednici vydrží i jeden rok! Předtím je ale nezapomeňte uložit do vzduchotěsné nádoby.

5. Javorový sirup

Javorový sirup má překvapivě krátkou trvanlivost. Pokud ho tedy nepřemístíte do skleněné nádoby či plechovky a neumístíte ho do lednice. Tam by měl zůstat čerstvý alespoň rok. Nicméně jej pravidelně kontrolujte. Jakmile se na něm objeví první chloupky plísně, nemilosrdně jej vyhoďte.

6. Sušené ovoce

K snědku si ho můžete dát i poměrně dlouho po koupi. Obsahuje totiž méně vlhkosti než čerstvé ovoce. Pokud chcete jeho trvanlivost ještě protáhnout, šup s ním do lednice. Za šest měsíců by stále mělo lichotit vašim chuťovým buňkám.

7. Kečup

Díky vysokému obsahu kyselin se kečupu daří odolávat bakteriím. A to nemusí být ani v lednici. Příjemnou chuť a vůni ale pozbyde. Pro co nejvyšší kvalitu uchovávejte kečup v lednici. Zůstane čerstvý až šest měsíců.

8. Kukuřice             

Věděli jste, že kukuřičný klas ztratí až 50 % cukrů v pokojové teplotě, a to během jediného dne? Přitom ho stačí vložit do lednice. Nezbavujte ho ale slupky. Měl by zůstat chutný dva dny.

9. Čokoládový sirup

S čokoládovým sirupem bude sklenice mléka o dost lepší! Jen ho nesmíte zapomenout uložit do lednice. Jinak se na něj nabalí nevábné pachy. I otevřený vydrží v lednici půl roku.

10. Koláče s pekanovými ořechy nebo dýní

Všude, kde jsou vejce, není radno si zahrávat s čerstvostí. Takové pochoutky jsou totiž magnetem pro bakterie. Koláč čerstvě vyndaný z trouby může na vzduchu zůstat jednu hodinu. Pak ho přesuňte do lednice. Přijde-li k chuti třetí den k snídani, nebojte se ničeho a zakousněte se. Bude pořád lahodný.

Jak obléknout velká prsa, abyste nevypadala vulgárně? Stylistka prozrazuje tipy na materiály, střihy i kouzlo vertikální linie

Jak obléknout velká prsa, abyste nevypadala vulgárně? Stylistka prozrazuje tipy na materiály, střihy i kouzlo vertikální linie

Související články

Další články