Jak načít kokos a nakrájet cibuli bez plakání? 7 tipů, jak porcovat ovoce a zeleninu jako šéfkuchař

A jak naporcovat granátové jablko? Jděte na to od lesa!
Zdroj: Instructables.com
Jak načít kokos a nakrájet cibuli bez plakání? 7 tipů, jak porcovat ovoce a zeleninu jako šéfkuchařJak načít kokos a nakrájet cibuli bez plakání? 7 tipů, jak porcovat ovoce a zeleninu jako šéfkuchařJak načít kokos a nakrájet cibuli bez plakání? 7 tipů, jak porcovat ovoce a zeleninu jako šéfkuchařJak načít kokos a nakrájet cibuli bez plakání? 7 tipů, jak porcovat ovoce a zeleninu jako šéfkuchař+ 5 fotek+ 6 fotek

Nekupujete granátové jablko, protože při krájení stříká všude kolem. Nepečete s třešněmi, neboť je váš čas příliš drahý na odstraňování pecek. Přes to všechno oboje milujete. Naše rada? Naučte se porcovat ovoce a zeleninu jako šéfkuchař! Poradíme, jak na to.

Barbara Lorenzová
Barbara Lorenzová 11. 05. 2016 11:04

Granátové jablko

1. Pomocí nože vykrojte ve středu jablka kužel tak, abyste odstranili nežádoucí stopku.

2. Podívejte se na jablko zeshora – nemá přesný kulatý tvar, že ne? Každé granátové jablko má kolem dokola několik hrbolů. Nařízněte ho mezi vystouplými částmi jablka vždy odshora dolů. Měli byste proříznout červenou slupku i bílou vrstvu pod ní. Snažte se ale neporušit semínka. Červená šťáva dělá nepořádek a to je to, čemu se chceme vyhnout.

3. Je čas jablko otevřít. Vložte palce do vyříznutého kuželu u stopky a odtlačte je od sebe. Ovoce by se mělo rozpadnout podél naříznutých linií.

4. Voilá, jablko nyní můžete pohodlně sníst díky chytrému porcování. Trváte-li na vypeckování, jednoduše kusy jablka otočte vzhůru nohama a poklepejte lžící na kůru. Semínka vypadají na připravený talíř.

***

Chilli papričky

1. Vezměte si nůž s ostrou, širokou čepelí a odřízněte podélně červené části papričky. Měli byste získat několik červených pruhů a stonek se semínky.

2. Vyškrabejte semínka přímo do koše. Uchráníte tím prsty od popálenin.

abc3ebf5602ed4b89dd28333a1dd7b02

***

Meloun

1. Pomocí silného a ostrého nože meloun rozpulte. Pokud má pecky, seberte je lžící.

2. Nakrájejte každou polovinu na pruhy a ty pak příčně na kostičky. Už žádné upatlané ruce!

***

Kokos

1. Uchopte kokos do jedné ruky a kladivo do druhé. Zeslabenou částí kladívka tlučte kolem dokola kokosu v jeho třetině. Zvládnete to i bez velkých ran. Opakujte několikrát.

2. Po chvíli by měl kokos začít praskat. Tlučte stále do stejné linie kolem dokola, než svrchní třetina odpadne.

3. Nyní můžete vypít kokosovou vodu a pochutnat si na bílé dužině. Stejnou metodou můžete rozdělit kokos na více částí a jednoduše ho sníst.

c2a64c441616131cbd64890c5829b90

a48ea59dadb305352f6fb90d050

***

Ananas

1. Vyberte ten správný. Jak ho poznáte? Uchopte jeden z listů uvnitř zelené „růžice“ ananasu a zkuste ho vytáhnout. Šlo to jednoduše? Máte vyhráno – takový ananas je totiž zralý. Jak ale zjistit, zda není přezrálý? Po čichu a hmatu. Nejlepší ananasy jsou pevné. A voní jako ananasy.

2. Teď už držíte ten nejúžasnější ananas v ruce. Pomocí širokého a ostrého nože odkrojte příčně zelenou část a druhou okrajovou část, na které ananas stojí.

3. Ananas postavte a svisle směrem dolů odkrojte slupku. Ovoce zkontrolujte – pokud uvidíte tmavé, tvrdé části, vykrojte je nožem. Nechutnají dobře.

4. Rozkrojte dužinu na poloviny a pak na čtvrtiny. Vnitřní světlejší části odkrojte. Jsou tvrdé a zkazily by sladkou chuť ananasu.

5. Čtvrtky ananasu rozkrojte ještě podélně na polovinu a pak příčně na kostičky. Dejte je do mísy. Vypadají mimořádně lahodně, co říkáte?

***

Cibule

Aby při krájení neslzely oči:

1. Čtvrt hodiny před zpracováním vložte cibuli do mrazáku.

2. Nasaďte si dobře těsnící brýle (plavecké fungují výborně!).

3. Oloupejte cibuli a ponořte ji na 5 minut do studené vody.

4. Položte cibuli na vypnutou plotnu a zapněte digestoř. Jsou to právě výpary, které nehezky trápí naše oči.

Jak na mistrovské porcování:

1. Bezpečnost především! Proto se nejprve naučíme cibuli držet. Mějte koncové články prstů vždy kolmo na cibuli, klouby by se měly opírat o nůž. Takto o své prsty nepřijdete.

2. A jde se na porcování! Odkrojte svrchní, prodlouženou část cibule. Oloupejte ji a ponořte do studené vody na pět minut.

3. Rozkrojte cibuli napůl a pak na kostičky (mrkněte na obrázek, jak na to). Nepřeřízněte ale spodní, tvrdou část, která cibuli drží pohromadě. Tu odkrojte, až bude cibule na kostičky. Můžete slavit malé vítězství – cibule je naporcovaná, aniž byste prolili slzy.

***

Třešně

Tip č. 1:

Připravte si prázdnou lahev a čínské hůlky na jídlo. Posaďte třešeň na hrdlo lahve a pomocí hůlky vytlačte pecku do nádoby. Po několika pokusech to půjde hladce, uvidíte!

Tip č. 2:

Pecky dostanete z třešní i pomocí kancelářské sponky! Vtlačte ji do třešně, naberte pecku a vytáhněte ji. Snadné jako facka!

Vytřete kamarádům zrak profesionálním loupáním! Z těchto vychytávek budou nadšeni:

Zdroj: Instructables

Jak obléknout velká prsa, abyste nevypadala vulgárně? Stylistka prozrazuje tipy na materiály, střihy i kouzlo vertikální linie

Jak obléknout velká prsa, abyste nevypadala vulgárně? Stylistka prozrazuje tipy na materiály, střihy i kouzlo vertikální linie

Související články

Další články