Vánoce jsou pro osoby s bezlepkovou dietou většinou velkým utrpením – tolik dobrot a tolik lepku. Nenechte se ochudit o vánoční chutě a vůně a vyzkoušejte skvělé recepty bez mouky, které budou chutnat jako od babičky.
Linecké cukroví bez lepku
Co potřebujete: 300 g univerzální směsi bez lepku Labeta + na podsypání, 150 g másla, 50 g moučkového cukru, 2 vejce, 2 vanilinové cukry Labeta, marmeláda na slepení
Postup: Všechny suroviny důkladně smícháme a vypracujeme těsto, které rozválíme na 0,5 cm silný plát. Vykrajujeme různé tvary. Pečeme dozlatova na plechu vyloženém pečicím papírem při 180 °C, asi 8-10 minut. Po vychladnutí slepujeme marmeládou.
Mandlové kakaové cukroví bez lepku
Co potřebujete: 260 g univerzální směsi bez lepku Labeta, 60 g drcených mandlí, 18 g holandského kakaa, 80 g moučkového cukru, 150 g másla, 1 vejce
Postup: Kakao a cukr prosejeme a smícháme s univerzální směsí a mandlemi. Přidáme na kousky nakrájené máslo a vejce a vypracujeme pevné těsto. Vypracování těsta vyžaduje trpělivost, chvíli trvá, než se suroviny hnětením propojí. Hotové těsto zabalíme do fólie a necháme hodinu odležet v chladničce. Troubu předehřejeme na 180 °C. Plechy vyložíme pečicím papírem. Odleželé těsto rozválíme na plát silný asi 3 mm a vykrajujeme tvary. Cukroví pečeme po dobu asi 12 minut (v závislosti na velikosti tvarů) a po upečení necháme vychladnout na papíře. Cukroví nejlépe chutná poslepované vanilkovým nebo marcipánovým krémem.
Kokosové kuličky bez lepku
Co potřebujete: 175 ml studeného mléka, 40 g univerzální směsi bez lepku Labeta, 100 g cukru moučky, 150 g změklého másla, 150 g kokosu, 50 g sušeného mléka
Postup: Do studeného mléka postupně vsypeme bezlepkovou univerzální směs a za stálého míchání uvaříme kaši. Do vychladlé kaše přidáme cukr a změklé máslo a ušleháme. Vmícháme kokos a sušené mléko a hmotu rozdělíme na 2 poloviny. Do jedné přidáme lžíci kakaa a promícháme. Obě hmoty dáme ztuhnout do lednice. Potom z nich tvarujeme kuličky o průměru asi 3 cm a obalujeme v kokosu. Hotové kuličky necháme ztuhnout v lednici.
Vánoční perníčky bez lepku
Co potřebujete: perník bez lepku Labeta, 1/2 lžičky perníkového koření, 20 g medu, 2 vejce, 40 g rozpuštěného másla
Postup: Z ingrediencí vypracujeme hladké těsto, které necháme minimálně 2 hodiny odpočinout v lednici. Nejlépe však uděláme, když těsto necháme uležet v ledničce přes noc. Z odleželého těsta vyválíme silnější plát (cca 5 mm silný) a vykrajujeme různé tvary. Klademe na plech vyložený pečicím papírem. Pečeme na 180 °C asi 8-10 minut podle velikosti tvarů a tloušťky těsta. Ihned po upečení potíráme žloutkem rozšlehaným v trošce vody. Po vychladnutí zdobíme bílkovou polevou.