Ať už je nazýváte hnízda, nebo úly, tohle cukroví nesmí chybět v žádné domácnosti. Vosí úly jsou vánoční klasikou mezi nepečeným cukrovím. Vyzkoušejte je nejen s máslovou, ale také s karamelovou nebo pařížskou náplní.
Vosí hnízda, těsto z ořechů
Ingredience: 400 g mletých ořechů, 400 g moučkového cukru, 2 celá vejce, rum dle chuti
Postup: Ořechy, cukr, vejce a rum spojte v míse ve hmotu, ze které tvořte malé kuličky. Ty obalte v moučkovém cukru, aby se nelepily na formičku. Kuličku vložte do formičky na vosí úly, doprostřed utvořte důlek, například druhou stranou vařečky, a vyklepněte z formičky. Do každého úlu pak dejte náplň a zaklopte piškotem.
Vosí hnízda, těsto z piškotů
Ingredience: 200 g mletých piškotů, 180 g cukru, 120 g másla, 2 lžíce kakaa, 3 lžíce rumu
Postup: Umelte piškoty, přidejte další ingredience a vypracujte tuhé těsto. Z něj pak vytvořte úly pomocí formičky. Naplňte krémem a přiklopte piškotem.
Máslový krém
Ingredience: 120 g másla, 120 g moučkového cukru, 2 žloutky, rum dle chuti
Postup: Máslo utřete s cukrem. Přidejte vejce a rum a vypracujte hladký krém. Krémem plňte vosí úly a přiklopte piškotem. Uchovávejte v chladu.
Pařížský krém
Ingredience: 300 ml smetany ke šlehání 33 %, 40 g cukru, 30 g kakaa
Postup: Svařte spolu smetanu ke šlehání, kakao a cukr. Dejte do lednice přes noc. Druhý den vyšlehejte do tuhé náplně a naplňte vosí úly.
Karamelový krém
Ingredience: 1 slazené kondenzované mléko (Salko), 250 g másla, 1 žloutek, 1 vanilkový cukr, rum dle chuti
Postup: Zavřené Salko vložte do hrnce s vodou, aby konzerva byla celá ponořená. Takto vařte konzervu přibližně dvě hodiny, až mléko zkaramelizuje. Nechte plechovku vychladnout a teprve pak ji otevřete. Cukr smíchejte se žloutkem a máslem a vyšlehejte. Přidejte dle chuti rum. Následně do vyšlehaného másla po částech přidávejte zkaramelizované Salko. Naplňte vosí úly a zaklopte piškotem.