V roce 2012 se tento druh kávy stal tím nejdražším na světě. Na první příčce tak vystřídal Kopi Luwak, tedy kávu cibetkovou. V čem je Black Ivory tak exluzivní?
Káva, která je „vyráběna“ zažívacím traktem slona. V číslech to máte jednoduché: třicet dva dovnitř, jeden ven. Ano, tolik kilogramů kávových bobulí slon sní a pouhý jeden je pak použitelný na další zpracování. Děje se tomu tak v severním Thajsku, kde skupinka 30 slonů indických žije spolu se svými ošetřovateli.
Člověk je odpradávna zvídavý tvor, a tak kromě kávy, která prošla traktem cibetky, se to zkoušelo i s ptáky a opicemi. Teď se tu ale potýkáme s větším oříškem v podobě slona.
Tuto kávu nedostanete jen tak někde. Dostupná je pouze a jen v hotelech společnosti Anantara Resort na Maledivách a v Thajsku.
A jak tento nápoj vlastně chutná? Dle vyvolených, kteří měli tu možnost se jej napít, má údajně jemnou chuť čokolády kořeněné muškátovým oříškem. Je jemnější než cibetková káva. Proč? Cibetka totiž nepohrdne masitou stravou, zatímco slon by si steak nedal.
Pokud chcete Black Ivory ochutnat, budete se bohužel muset vydat na delší cestu. O to více si ale poté svůj požitek vychutnáte a rozhodně budete mít co vyprávět svým přátelům.