Paštika. Ne nadarmo se o Češích říká, že jsou národem paštikářů. Bohužel je to ale míněno jako posměšek v návaznosti na náš národ sedící na pláži v Bibione či Chorvatsku a cpoucí se májkou z konzervy. Vylepšete tedy našim krajanům reputaci a připravte si doma luxusní paštičku.
O lásce je známo, že prochází žaludkem, proto se snažte svého partnera dobře pohostit a pěkný večer na sebe nenechá čekat. Připravte třeba lahodnou domácí paštiku. Chutná paštika se dá klidně vyrobit ve dvou variantách, jemnější pro dámy a ostřejší pro pány, je proto spolehlivým tipem, jak své milované potěšit.
Na dvě větší paštiky budete potřebovat:
15 g másla, 2 lžíce olivového oleje (na smažení)
dalších 125 g másla do paštiky
a 150 g k přepuštění
1 menší cibule
3 stroužky drceného česneku
500 g očištěných krůtích jater
50 ml dobré whisky
40 ml smetany na vaření
mořská sůl
pár snítek rozmarýnu
2 lžičky zeleného pepře
pár plátků sušené slaniny
a chilli vločky
A jak na to?
Cibuli nasekejte nadrobno, česnek prolisujte. Játra očistěte a nakrájejte na menší kousky. Ve velké pánvi na středním plameni nechte rozehřát máslo a olej. Přidejte cibuli, česnek a rozmarýn a restujete 2 minuty. Pak přidejte játra a restujte další 3 minuty. Následně vlijte whisky a nechte pobublávat, dokud se všechna tekutina neodpaří. Přidejte změklé máslo a smetanu. Směs si přendejte do vyšší nádoby, ve které ji rozmixujte dohladka. Osolte.
Do dámské verze přidejte drcený zelený pepř. Do ostřejší pánské verze chilli vločky. Připravené zavařovací sklenice vymažte máslem. Sklenici na ostřejší paštiku pak ještě vyložte sušenou šunkou. Poté do nich přendejte paštiky. Na jejich povrch ještě patří přepuštěné máslo. Do přepuštěného másla určeného pro dámy přijde lehce podrcený zelený pepř a několik menších snítek rozmarýnu. Do pánské verze pak patří lžička chilli vloček.
Aby se vůně propojily a máslo se kořením provonělo, nechte 20 minut stát. Teprve poté jím zalijte celou horní plochu vychlazené paštiky. Na závěr dejte na noc do lednice.