Boží hod je svátkem, kdy se setkáváme s rodinou a přáteli, odpočíváme nebo si prostě užíváme volna. A k tomu dobré jídlo prostě patří. Většinou se na stole objeví kachna nebo husa s knedlíkem a zelím, kterou zapijeme dobrým pivem.
Boží hod vánoční je především dnem odpočinku. Rodiny a přátelé se navštěvují, přejí si vše nejlepší do nového roku a k tomu patří samozřejmě také sváteční jídlo.
A proč se už v minulosti podávala právě drůbež? Na Boží hod se totiž připravovalo to nejlepší, co domácnost měla – a to byla většinou právě husa nebo kachna.
Upéct s kmínem je umí každý, ale pojďte vyzkoušet recepty, které vaši kuchyni krásně provoní a budou zaručeně chutnat celé rodině.
Plněná husa s perníkovou omáčkou
Na 6 porcí , Příprava: 4 1/2 hodiny
Suroviny:
1 husa o váze asi 5,5 kg + drůbky zvlášť, 130 g másla, 1/2 svazku majoránky, 3/4 kg malých cibulek, 500 g kuchyňsky upravených jedlých kaštanů, 1 l červeného vína, 700 ml šťávy z černého rybízu, 1 svitek skořice, 10 hvězdiček badyánu, 300 g perníku s čokoládovou polevou, 3 lžíce rostlinného oleje, 200 ml šťávy z červené řepy, 1 lžíce přírodního krupicového cukru, 3 lžíce balzamikového octa, 1 snítka rozmarýnu, 1 kg brambor, 1 kg dužniny z dýně, 250 ml smetany (12%), strouhaný muškátový oříšek, sůl a pepř na dochucení
Postup:
Omytou, osušenou a vně i uvnitř osolenou a opepřenou husu položte do pekáče. Na náplň osmažte na lžíci másla drobně pokrájené drůbky, osolte, opepřete a dochuťte nasekanou majoránkou. Vyjměte a v pánvi osmažte asi 250 g cibule, nakrájené na osminky.
Vmíchejte kaštany, osolte, opepřete, spojte s drůbkovou směsí a naplňte husu. Otvor uzavřete párátky nebo sešijte. Husu můžete naplnit i den předem a ponechat v chladu.
Troubu předehřejte na 180 °C. Husu položte do pekáče prsíčky dolů, vlijte půl litru vína, sklenku šťávy z rybízu, přidejte svitek skořice a 4 badyány a pečte asi hodinu. Vypečené sádlo slijte, husu obraťte prsíčky nahoru, trochu osolte a pečte ještě hodinu. Husu pak vyjměte, slijte tuk a šťávu vlijte do hrnce. Vraťte husu do pekáče a pečte ještě 40 minut při 200 °C.
Šťávu v hrnci zbavte pokud možno všeho tuku, případně přilijte trochu vína, rozdrobte do ní perník a svařte asi 15 minut. Nakonec propasírujte. Před podáváním nechte ještě husu při 250 °C dobře vypéct, aby byla křupavá, zhruba 10 minut.
Zbylou cibuli spařte vroucí vodou, zchlaďte studenou a oloupejte. Za stálého míchání smažte v širokém kastrolu na rozehřátém oleji, asi 2 minuty. Přilijte zbylé víno, šťávu z rybízu i řepy, cukr a balzamikový ocet, přidejte rozmarýn a zbylý badyán. Osolte a na velmi mírném plameni povařte přibližně hodinu, až bude cibule velice vláčná.
V hrnci povařte v osolené vodě oloupané pokrájené brambory a dužninu z dýně doměkka. Vodu slijte a brambory s dýní rozmačkejte se smetanou, zbylým máslem a dochuťte muškátovým oříškem, solí a pepřem. Pyré podávejte k huse a cibulovému rozvaru.
Kachna na pomerančích a švestkách
Na 6 porcí , Příprava: 3 hodiny
Suroviny:
1 kachna o váze asi 2 kg, 1 l pomerančové šťávy, 3 chilli papričky, 3 cibule, 250 g sušených švestek, 4 sladké brambory (batáty), každá o váze asi 250 g, 50 g másla + na potření, 1 malá hlávka bílého zelí (asi 600 g), 1 lusk vanilky, sůl a trocha cukru na dochucení. Troubu předehřejte na 200 °C.
Kachnu omyjte, osušte a vně i uvnitř osolte a opepřete. Do pekáče vlijte pomerančovou šťávu, přidejte najemno nakrájené chilli papričky, oloupané a nahrubo nakrájené cibule a sušené švestky. Vložte kachnu prsíčky dolů a pečte asi hodinu, pak obraťte prsíčky nahoru a pečte další hodinu.
Kachnu vyjměte, výpek slijte do hrnce, kachnu vraťte do pekáče a vypečte ještě dokřupava.
Šťávu zbavte přebytečného tuku, svařte a rozmixujte. Dochuťte.
Batáty oloupejte, čtyři listy alobalu potřete máslem a do každého vložte po bramboře, osolte a zabalte. Pečte na plechu 1 hodinu při 200 °C.
Zatímco se pečou brambory, zelí opláchněte, odstraňte zavadlé listy a vyřízněte košťál. Nakrájejte na nudličky a v kastrolu osmažte na másle za častého promíchávání na středním plameni.
Vanilku rozřízněte, dřeň vyškrábněte a přidejte i s luskem k zelí. Dochuťte solí a cukrem a poduste, až bude zelí vláčné, 15 až 20 minut.