Je bezpečné konzumovat vejce uložené v lednici tři týdny od zakoupení? Nejen na to odpověděl server StillTasty, který sbírá informace od potravinových institucí a výrobců. Server Business Insider vybral základní potraviny a jejich trvanlivost. Zjistěte, jak dlouho vydrží maso, jogurt, vejce nebo čokoláda ve vaší domácnosti.
Otevřené víno
V mrazáku: 4–6 měsíců
V lednici: 3–5 dní
Zavřené víno
Ve spíži: 3 a více let
Mléko
V mrazáku: 3 měsíce
V lednici: 1 týden po zakoupení
Otevřený kečup
V lednici: 6 měsíců
Zavřený kečup
Ve spíži: 1 rok
Vejce
V mrazáku: 1 rok
V lednici: 3–5 týdnů
Jogurt
V mrazáku: 1–2 měsíce
V lednici: 7–10 dní od zakoupení
Otevřené arašídové máslo
V lednici: 3–4 měsíce
Ve spíži: 3 měsíce
Syrové hovězí/vepřové/jehněčí/telecí
V mrazáku: 6–12 měsíců
V lednici: 3–5 dní
Syrová drůbež
V mrazáku: 9 měsíců
V lednici: 1–2 dny
Oříšky
Ve spíži: 10–12 měsíců
Med
Ve spíži: neomezeně
Losos
V mrazáku: 2–3 měsíce
V lednici: 1–2 dny
Konzervovaný/zabalený lančmít
V mrazáku: 1–2 měsíce
Otevřený lančmít
V lednici: 3–5 dní
Zabalená slanina
V mrazáku: 12 měsíců
Otevřená slanina
V lednici: 7 dní
Nudle na lasagne
Ve spíži: 3 roky
Zabalená čokoláda
V mrazáku: 18 měsíců
V lednici: 1 rok
Ve spíži: 6–9 měsíců
Hlávkový salát
V lednici: 1 týden
Zdroj: Business Insider