Vejce natvrdo, naměkko a na hniličku. Možná se vám zdá, že to není žádná věda. Jenže kolikrát už se i vám stalo, že žloutek měl zašedlou barvu, vejce nešla oloupat nebo byla uvnitř moc syrová? S triky šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha už se vám to opravdu nestane.
Jak uvařit vejce natvrdo, naměkko či na hniličku? Budete se divit, ale základem všeho je dokonalá příprava a především voda. "Pokud se chystáte vařit vejce jak natvrdo, tak naměkko i na hniličku, vyndejte je pár hodin před samotnou přípravou z lednice, aby měly pokojovou teplotu," řekl pro Lifee.cz šéfkuchař Zdeněk Pohlreich.
Další podle něj důležitou radou je dostatek vody na vaření. Takže žádný malý kastrůlek, vejce musejí být ponořená v dostatečném množství. A ideální je přidat do vody pár lžic soli. "Sůl totiž zabrání popraskání vajec, pokud jste je dali vařit přímo z lednice. Navíc skořápka se po uvaření krásně loupe," doplňuje Pohlreich.
Jak vařit vejce natvrdo
Vejce natvrdo vařte ve vroucí vodě zhruba 9 až 10 minut. Rozhodně ne delší dobu, jinak budou vajíčka moc suchá. A když to hodně přeženete, bude žloutek zelenošedé barvy. Oproti ostatním můžete vejce natvrdo nechat vychladnout a dát o lednice.
Jak vařit vejce naměkko
Vejce naměkko vložte opět do vroucí vody a sledujte čas, doba varu nesmí překročit čtyři minuty. Pokud nepřidáte do vody sůl, vejce zchlaďte ve studené vodě a oloupejte. Ta správně udělaná mají krásný žlutý a lehce vytékající žloutek.
Jak vařit vejce na hniličku
Favoritem v české kuchyni je pak vejce na hniličku. Vejce nechte vařit přesně sedm minut. Tak dosáhnete toho, že bílek je krásně měkký a žloutek uvařený tak akorát, aby se dal nabrat lžičkou třeba při dobré snídani.
Text byl připraven ve spolupráci se Zdeňkem Pohlreichem a hotelem Imperial v Praze.