Skvělá večeře i fantastická snídaně. To je vejce Benedikt - lahůdka, která se připravuje už od roku 1894. Pokrm vznikl v USA, kde byl servírován hostům v těch nejlepších hotelech. Přichystat si ho můžete i doma, například podle receptu šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha.
Recept na vejce Benedikt vznikl ve Spojených státech a dodnes tuto lahůdku opřádá řada legend. Jedna - ta nejznámější - tvrdí, že onoho rána roku 1894 ležel v pokoji luxusního newyorského hotelu Waldorf Astoria burzovní makléř Lemuel Benedict. Trápil se s kocovinou, protože předchozí večírek patřil mezi ty divočejší. Požádal tedy personál hotelu o "něco" s vejcem, co by mu pomohlo dát se zase dohromady. Hotelový šéfkuchař Oscar Tschirky proto "vymyslel" vejce Benedikt.
Další legenda praví, že vejce Benedikt poprvé připravil šéfkuchař Charles Ranhofer z restaurace Delmonico pro milionáře LeGranda Benedicta. A jiní propagátoři téhle dobroty zase říkají, že vejce Benedikt připravovali odpradávna benediktinští mniši. Buď jak buď, takto připravené vejce skutečně patří k tomu nejlepšímu, co si dát ke snídani či večeři.
Vejce Benedikt podle Pohlreicha
Vejce Benedikt se skládá z opečeného pečiva (v originálním receptu se používá rozpůlený anglický muffin), plátku uzeniny (šunka, slanina) a ztraceného vejce. To vše se pak přelije teplou holandskou omáčkou a dochutí pepřem. Podle Zdeňka Pohlreicha je to vynikající snídaně pro líné nedělní dopoledne i fantastická večeře. Jeho verze je trochu náročnější na přípravu, ale výsledek stojí za to.
Co budete potřebovat:
4 ks čerstvých vajec
2 ks žemle (nejlépe slaný bagel), rozkrojené na polovinu
200 g uzeného lososa (lze použít i kvalitní šunku)
1 lžíce bílého vinného octa
Na holandskou omáčku:
3 žloutky
150 g kvalitního másla
1 malá hrst nasekané petrželky
150 ml bílého vinného octa
3 kuličky celého pepře
Šťáva vymačkaná z jednoho citronu
"Ocet nalijte do malého kastrůlku, přidejte petrželku a směs svařte na polovinu. Přeceďte a uložte stranou. Ve vodní lázni prošlehejte tři žloutky se dvěma lžícemi vinného octa. Šlehejte tak dlouho, dokud nevznikne jemná pěna. Do pěny opatrně vmíchejte lžíci rozpuštěného másla. Opakujte tak dlouho, dokud nespotřebujete všechno máslo. Takto připravenou holandskou omáčku ochuťte solí, pepřem a citrónovou šťávou," radí čtenářům Lifee.cz Zdeněk Pohlreich.
Co dál? Ve větším hrnci přiveďte k varu vodu se lžící bílého vinného octa. Až začne vřít, udělejte lžící vír a opatrně vložte vejce. Vařte 2 až 3 minuty a vejce vyjměte nejlépe děrovanou naběračkou. Postup opakujte, dokud nejsou hotová všechna vejce. Jednotlivé poloviny bagelu nebo žemle opečte na sucho, navrstvěte plátek lososa, vejce a přelijte holandskou omáčkou.
TIPY NA RYCHLÉ RECEPTY NAJDETE I V GALERII:
Text o vejci Benedikt byl připraven ve spolupráci se Zdeňkem Pohlreichem a hotelem Imperial v Praze.