Rajčata chutnají nejlépe čerstvá. Nejoblíbenější formou zpracování rajčat je kečup a rajčatová polévka. Ale to není vše, co se s těmito voňavými červenými plody dá dělat. Existuje několik způsobů, jak si doma udělat bohaté rajčatové zásoby na mimosezonní měsíce.
V zahradách a sklenících dozrávají jedna radost. Kromě jejich pravidelné konzumace nezapomeňte také na zásoby. Jak rajčata zpracovávat?
Mrazení
Ano, rajčata můžete klidně i mrazit, ačkoli to v našich končinách není standardní úprava. Ideální jsou zralé a sladké plody i cherry rajčata. Ty větší opařte horkou vodou, následně prudce zchlaďte, zbavte slupky, nakrájejte na menší kousky a vložte do plastových krabiček či sáčků, které jsou vhodné do mrazničky. Cherry rajčata stačí umýt a pokrájet. Zmrazená rajčata jsou vhodná do vařených jídel, kterým předají svou charakteristickou vůni a chuť i uprostřed zimy.
Jak sušit rajčata?
Sušená rajčata si podle chuti můžete udělat i doma. Vhodné jsou na to sušší podlouhlé odrůdy, například San Marzano. Rajčata sklízejte těsně před zpracováním na sušení. Rozřízněte je podélně, větší rajčata rozčtvrťte. Čím budou kousky tenčí, tím kratší dobu se budou sušit. Vyřízněte pevnou střední část a vyjměte semínka. Rajčata osolte a smíchejte s bylinkami podle chuti - ideálně s bazalkou, tymiánem a oreganem nebo s provensálským kořením. Takto připravená rajčata můžete sušit v troubě, v sušičce nebo na slunci.
- Sušení rajčat v troubě (6 - 9 hodin)
Rajčata rozložte do skleněné nebo porcelánové nádoby řeznou částí nahoru. Plech na pečení ani hliníková fólie (alobal) nejsou vhodné, protože kyselina v rajčatech reaguje s kovem. Troubu předehřejte na 75 - 80 °C a při pootevřených dvířkách sušte asi tři hodiny. Pak rajčata otočte, jemně promačkejte a sušte dále, přičemž intervaly otáčení zkracujte. Takto postupujte, dokud sušená rajčata nejsou hotová.
- Sušení rajčat v sušičce (asi 8 hodin)
Rajčata vyskládejte řeznou částí nahoru, teplotu sušičky nastavte na 60 °C a rajčata po 4 - 5 hodinách otočte. Jemně je zmáčkněte a postup opakujte, dokud rajčata nejsou vysušená.
- Sušení rajčat na slunci (přibližně 3 dny)
Pokud je stabilní teplé počasí, rajčata můžete sušit i na slunci. Sluncem vysušená rajčata jsou podle mnoha lidí nejchutnější. Budete potřebovat síť na sušení, použít můžete rám se síťkou proti hmyzu. Síto umístěte na přímé slunce tak, aby kolem něj proudil vzduch. Nakrájená rajčata položte na síťku a asi po 1,5 dne otočte. Pokud se počasí zhorší, podložky s rajčaty jednoduše přemístěte dovnitř. Stejně tak udělejte i po západu slunce.
Rajčata schnou nerovnoměrně, proto už vysušené kousky průběžně vybírejte. Sušená rajčata by měla připomínat sušené meruňky, měla by být měkká a poddajná. Přesušená rajčata jsou tvrdá, málo vysušená zas náchylná na plísně.
Nakládaná rajčata v oleji
Sušená rajčata můžete uskladnit samostatně, ale ještě lepší je zalít je olejem. Naskládejte vysušená rajčata do zavařovací sklenice, přidejte případně stroužky česneku či bylinky a zalijte olivovým olejem až nahoru. Zalitá horkým olejem vydrží déle.
Zavařování rajčat
Tepelně zpracovaná rajčata obsahují paradoxně mnohem více lykopenu - důležitého antioxidantu - jako ta čerstvá. Zavařená rajčata využijete v teplé kuchyni do rajské polévky, jako podklad na pizzu, do omáčky či pod maso. Postup je jednoduchý: rajčata zbavte slupky a natlačte do sklenic. Přidejte půl lžičky soli a sterilizujte 15 - 20 minut při 80 °C.
Rajčatová šťáva
Rajčatová šťáva je zdravá, protože je plná lykopenu. Rajčata nakrájejte, vložte do hrnce a za častého míchání je rozvařte. Pak rozmixujte ponorným mixérem a propasírujte přes jemné síto. Šťávu nalijte do zavařovacích sklenic a sterilizujte při 80 °C asi 20 minut. Sklenice otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout.
Rajčatový džem
Rajčatový džem nebo povidla chuťově připomínají šípkový. Rajčata nejprve zbavte slupky, potom pořádně rozmixujte a případně propasírujte přes jemné sítko, abyste je zbavili jadérek. S použitím gelfixu vám příprava rajčatového džemu půjde jedna radost. Dokonalou chuť zajistí skořice, citron nebo nastrouhané jablko a na kontrast přidejte i trochu chilli nebo zázvoru.
Rajčatové chutney
Rajčatové chutney nebo čatní je skvělé k pečenému nebo grilovanému masu. Na rozehřátém oleji osmažte dvě nadrobno nakrájené šalotky, na nich zkaramelizujte 150 g hnědého cukru, přilijte 250 ml vinného octa a přidejte kilo oloupaných nakrájených rajčat. Dobře promíchejte, přidejte dalších 100 g hnědého cukru, podle chuti koření - bazalka, oregano, tymián, chilli, zázvor, bobkový list, přidat můžete i jablko nebo nastrouhanou cuketu. Směs vařte přikrytou asi půl hodiny, častěji míchejte, aby se nepřipálila. Ještě horké čatní nalijte do zavařovacích sklenic, otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout.
NA RECEPTY Z RAJČAT SE PODÍVEJTE V GALERII: