S trochou nadsázky můžeme říci, že první jarní bylinky jsou doslova záchranou naší imunity. Kromě toho, že obsahují spoustu vitaminů a minerálních látek, navíc chuťově doprovodí nejeden pokrm. Jaké bylinky by tedy neměly chybět na talíři?
Jarní příroda nabízí spoustu „zeleného“. Pokud ale nemáte zahrádku nebo možnost vyrazit do přírody, což je v těchto dnes celkem problematické, můžete si bylinky vypěstovat za oknem. Pro zpestření pokrmů se tak budou hodit:
Petržel
Stálice naší kuchyně může působit obyčejně, ale je to rovněž významná léčivka. I když je nejlepší pěstovaná na zahrádce, chutnat bude i z truhlíku za oknem. Petržel je bohatá na vitaminy, minerály a vlákninu, zlepšuje též funkce imunitního systému. Posypejte jí čerstvý chléb s máslem, přidejte ji do pomazánek, ideální jsou tvarohové, a samozřejmě nesmí chybět v polévkách. Zajímavá je i v salátech nebo na rybě v kombinaci s česnekem a olivovým olejem. Nebojte se experimentovat.
Medvědí česnek
Tato bylinka má lahodnou česnekovou chuť a nepřeberné množství účinných a cenných látek. Působí i jako očistná a omlazující kúra, pomáhá s dýchacími obtížemi, od zahlenění, skvělá je při detoxikaci. Medvědí česnek chutná syrový – na chléb, do pomazánek, dá se z něj vyrobit i vynikající pesto (stačí rozmixovat s oříšky, sýrem, ochutit a přidat olivový olej). Pro využití co nejvíce prospěšných látek se doporučuje konzumovat čerstvý, bez tepelné úpravy.
Pažitka
Pažitka neboli šnytlík je bohatá na vitaminy a minerály, především B2, C, vápník a draslík. V kuchyni ji využijeme mnoha způsoby. Má jemně štiplavou chuť a dokáže nahradit cibuli. Geniální je s tvarohem, výborně chutná s vajíčky, ale také na brambory. Nezapomeňte ji přidat do polévek.
Kopřiva
Kopřivu za oknem nevypěstujete, ale do jarního bylinkového menu rozhodně patří. Její výhonky jsou bohaté na celou řadu minerálů a působí na celkové posílení organismu. Zkuste ji přidat do nádivky nebo uvařte kopřivový špenát. Stačí kopřivu spařit horkou vodou, aby nepálila, a pak upravovat jako špenát. Kopřivy jsou bohaté na železo, mají detoxikační účinky a působí jako antioxidant. Skvělé jsou i kopřivové čaje (spařte hrst lístků a nechte 10 minut louhovat).