Pečené, grilované, dušené i smažené - kuře milujeme na všechny způsoby. Jak ale docílit toho, aby bylo šťavnaté, mělo křupavou kůrčičku a jarní bylinky jej prostupovaly v každém soustu?
Máte rádi šťavnaté masíčko?
Pak si pamatujte, že čím studenější kuře do trouby dáte, tím déle ho budete muset péct, aby mělo správnou vnitřní teplotu. Což v překladu znamená, že než ho propečete i uvnitř, budou už prsíčka vysušená na troud. Co tedy s tím? Je to snadné. Vyndejte kuře z lednice alespoň dvě hodiny před pečením.
Dalším praktickým fíglem, který můžete vyzkoušet, je nechat kuřátko odpočinout ještě po dopečení. V kuřeti, kterému dopřejete alespoň 15 minut klidu, totiž dojde k rovnoměrnému rozprostření šťávy směrem od středu k povrchu, takže budou šťavnaté všechny partie.
Kuřecí prsa s kopřivami
Suroviny:
1 kg kuřecí prsa
100 g slanina na plátky
2 kusy cibule
300 g čerstvé kopřivy
1 špetka zelený pepř naložený
100 g máslo
50 g hladká mouka
100 ml smetana na vaření 12%
15 kusů menší nové brambory
5 kusů česnek
1 kus cibule
Postup:
Kuřecí prsíčka očistíme, odblaníme a prořízneme tak, aby nám vznikla kapsa. Maso osolíme a opepříme i zevnitř a necháme hodinku rozležet v lednici. Čerstvé kopřivy dáme do hrnce a přivedeme k varu, vaříme asi 20 minut. Poté je scedíme a pokrájíme nadrobno, na polovině másla zpěníme cibulku nadrobno nakrájenou a přidáme kopřivy, dusíme 10 minut, pak přidáme prolisovaný česnek, osolíme a opepříme. Do kuřecí kapsy vložíme plátek slaniny a plníme směsí z kopřiv, kapsu uzavřeme párátkem. Takto připravené maso dáme do pekáčku a podlijeme je vodou a dusíme v troubě asi 20 minut při 180 stupních. Maso vyjmeme a do výpeku přidáme druhou polovinu másla a hladkou mouku, prohřejeme a rozředíme vodou, přidáme zelený pepř a šťávu povaříme 10 minut, nakonec přidáme smetanu na zjemnění. Servírujeme s brambory ve slupce, prsa rozpůlíme, aby vynikla mozaika, a přelijeme pepřovou omáčkou.
Pečená kuřecí stehna s medvědím česnekem
Suroviny:
4 kuřecí stehna
sůl
pepř
2 lžíce pesta z medvědího česneku
2 lžíce másla
4 lžíce bílého vína
cibule
2 lžíce bílého jogurtu
Postup:
Stehna omyjeme a očistíme od blanek. Vložíme do zapékací mísy a pod kůži prstem vtlačíme vždy kousek pesta z medvědího česneku. Stehna osolíme, opepříme, potřeme jogurtem a podlijeme vínem a trochou vody. Pod stehna dáme ještě nadrobno nakrájenou cibuli a máslo a dáme péci. Všechny suroviny se nám během pečení spojí a vytvoří vynikající chuť. Pečeme asi 60 minut a poté podáváme s bramborem.
Pečené kuřecí paličky s chřestem a ředkvičkami
Suroviny:
12 kuřecích paliček
sůl
pepř
1 svazek ředkviček
1/2 svazku zeleného chřestu
2 stroužky česneku
2 lžíce javorového sirupu (nebo medu)
2 lžíce hrubozrnné hořčice
olivový olej
snítka čerstvého estragonu
Postup:
Kuřecí paličky osolíme, opepříme a naskládáme do pekáčku. Omytým ředkvičkám ořízneme stonky a kořínky, přepůlíme je a pokapeme olivovým olejem. Ředkvičky naskládáme do mezer mezi paličky. Pekáč vložíme do trouby a necháme péct 15 minut.
V misce smícháme utřené stroužky česneku, javorový sirup, hořčici, sůl a lžíci olivového oleje. Pekáček vyndáme z trouby, maso potřeme připravenou směsí a vrátíme na dalších 15 minut do trouby.
Připravené kousky chřestu rozložíme kolem masa v pekáči a opět vrátíme do trouby, tentokrát asi na 10 minut. Pečeme tak dlouho, až je chřest měkký, ale stále pěkně zelený.
Pekáč vyndáme z trouby a jídlo posypeme lístečky estragonu. Pečené paličky rozdělíme na talíře a obložíme pečenou zeleninou. Podáváme s libovolnou přílohou.