Přemýšlíte každý den, co svým blízkým naservírujete k jídlu? Den začněte třeba se snídaňovým sendvičem plným kvalitní šunky a spousty čerstvé zeleniny a k obědu si dejte hráškový krém se slaninou a jáhlové rizoto s červenou řepou a jogurtem. Se ztraceným vejcem na chlebu doplníte potřebnou energii, kterou můžete využít při přípravě ovocných jogurtových nápojů se zákysem pro děti. K večeři se zase skvěle hodí jarní salát s kuřecím masem.
Vyzkoušejte šestici jednoduchých a zároveň chutných receptů a užijte si jaro! A pokud nevíte, jaké zvolit ingredience, vsaďte na značky kvality, Ty vám pomohou zorientovat se v nepřeberném množství výrobků, které na trhu jsou. Pro více zajímavých informací o kvalitních potravinách navštivte třeba web akademiekvality.cz.
Snídaňový sendvič
K snídani, ke svačině nebo k lehkému salátu, pořádný sendvič přijde k chuti kdykoliv. Snídaňový sendvič s vejci, šunkou od kosti a jogurtem obsahuje pořádnou porci čerstvé zeleniny. Červen je ředkvičkový a salátový, ale sáhnout můžete po jakékoliv zelenině, kterou máte rádi.
Ingredience:
- 4 krajíce oblíbeného chleba
- 8 ředkviček
- 1 velká mrkev
- 4 listy hlávkového salátu
- 2 vejce
- 100 g šunky od kosti
- 150 ml bílého jogurtu
- 1 ½ lžičky uzené mleté papriky
- 1 hrst řeřichy
- sůl
- čerstvě mletý pepř
Postup:
- Ředkvičky nakrájejte na kolečka a z mrkve škrabkou udělejte plátky.
- Na dresink smíchejte jogurt a uzenou papriku, osolte a opepřete.
- Vejce můžete uvařit natvrdo nebo udělat sázená vejce.
- Na krajíc chleba natřete dresink, naskládejte listy salátu, plátky mrkve, ředkvičky, šunku, vejce a zakápněte znovu dresinkem.
- Posypte řeřichou a dalším potřeným krajícem sendvič zavřete.
Hráškový krém se slaninou
Chutný, snadný na přípravu, pažitkou posypaný a slaninou ozdobený… Hráškový krém po právu patří k nejoblíbenějším polévkám a není třeba dodávat proč! Hrášek navíc obsahuje spoustu vitamínů, ale také velké množství minerálních látek, jako je fosfor, draslík, vápník a hořčík. Hrášková sezóna je v plném proudu, tak dobrou chuť!
Ingredience:
- 0,5 l zeleninového vývaru
- 2 šalotky
- bílá část z jednoho pórku
- 500 g mraženého hrášku
- 100 ml mléka
- 250 ml smetany ke šlehání 33 %
- 2 lžíce másla
- 6 plátků slaniny
- zakysaná smetana k podávání
- špetka muškátového oříšku
- sůl
- čerstvě mletý pepř
Postup:
- V hrnci na rozpuštěném másle orestujte nakrájenou šalotku a pórek.
- Vsypejte hrášek, osolte, opepřete a přidejte špetku muškátového oříšku.
- Zalijte vývarem a přiveďte k varu.
- Až bude hrášek měkký, stáhněte plamen, přilijte mléko a smetanu. Následně rozmixujte v hladký krém.
- Polévku můžete přecedit a propasírovat přes jemný cedník.
- Dozdobte opečenou slaninou na plátky nebo na kostičky a lžící zakysané smetany.
Jáhlové rizoto s červenou řepou a jogurtem
Jaro hraje všemi barvami, stejně jako naše jáhlové rizoto s červenou řepou. Řepa je jedním z nejzdravějších a nejuniverzálnějších druhů zeleniny, které můžeme v kuchyni použít. A používáme ji v českých kuchyních stále častěji! Zkuste kombinaci s jáhly, surovinou, kterou najdeme v řadě tradičních českých pokrmů a která se opět těší velké oblibě, a to nejen proto, že je bezlepková.
Ingredience:
- 300 g jáhel
- 300 g předvařené řepy
- 100 ml bílého jogurtu
- 1 stroužek česneku
- 1 lžíce citronové šťávy
- hrst vlašských ořechů
- oblíbený tvrdý sýr na strouhání
- hrst hladkolisté petržele
- 1 lžíce olivového olej
- sůl
- čerstvě mletý pepř
Postup:
- Proprané jáhly uvařte v osolené vroucí vodě.
- Rozmixujte předvařenou řepu s prolisovaným stroužkem česneku. Přidejte jogurt a citronovou šťávu, osolte a opepřete.
- Směs s řepou prohřejte v hluboké pánvi na lžíci olivového oleje a přidejte do ní uvařené jáhly.
- Podávejte s posekanou petrželkou, vlašskými ořechy a svým oblíbeným strouhaným sýrem.
Ztracené vejce na chlebu se slaninou
Pokud milujete vejce, ale omeleta nebo volská oka už vás omrzely, dejte si ztracené vejce. Chutná zatraceně dobře a není vůbec těžké ho připravit!
Ingredience:
- 2 velké krajíce oblíbeného chleba
- 2 vejce
- 80 g žervé
- 4–6 plátků slaniny
- 2 hrsti očištěných špenátových listů
- ½ hrsti nasekané pažitky
- 1 velké rajče
- ½ lžíce olivového oleje
- 1 lžíce másla
- 500 ml vody
- 5 lžic octa (může být vinný)
- sůl
- čerstvě mletý pepř
Postup:
- Žervé smíchejte s posekanou pažitkou, osolte a opepřete dle chuti.
- Na pánvi nechte rozpustit máslo a dozlatova na něm z obou stran opečte krajíce chleba. Ty pak potřete připraveným žervé.
- V míse promíchejte špenátové listy s pokrájeným rajčetem, přidejte olivový olej, sůl a pepř.
- V hrnci dejte vařit vodu s octem a těsně pod bodem varu vytvořte metličkou vír, do kterého dáte rozklepnuté vejce. Nechte ho vařit zhruba 3 minuty. Vejce vařte po jednom, aby se nespojila.
- Na namazaný chléb navrstvěte zeleninu a slaninu, kterou opečte na pánvi nebo v troubě. Navrch dejte ztracené vejce. Opepřete a osolte.
Ovocné jogurtové nápoje se zákysem
Není všechno zdravé, co strašně dobře chutná a oku lahodí. Jogurtový nápoj se zákysem takový je! Ani mléko, ani jogurt, prostě zákys! Příznivě působí na rovnováhu střevní mikroflóry a má příjemně nakyslou, svěží chuť. A když si ze zákysu připravíte jogurtový nápoj se svým oblíbeným ovocem? Mňam!
Ingredience:
Jahodový nápoj
- 200 ml bílého zákysu
- 100 ml bílého jogurtu
- 100 g mražených jahod
- ½ jablka
Borůvkový nápoj:
- 200 ml bílého zákysu
- 100 ml bílého jogurtu
- 100 ml mražených borůvek
- 1 lžíce ovesných vloček
Postup:
Všechny ingredience spolu řádně rozmixujte a přelijte do sklenic.
Jarní salát s kuřecím masem
S teplejším počasím přichází i chuť na lehčí jídla, kterým jarní salát s kuřecím masem bezpochyby je. Červen je navíc měsícem spousty dobré zeleniny. Kromě ledového a hlávkového salátu nebo baby špenátu dozrávají i ředkvičky, kedlubny a chřest. Pokud si budete chtít salát dozdobit, můžete sáhnout po lipovém květu nebo pampeliškách.
Ingredience:
- 2 ks kuřecích prsou
- 1 svazek ředkviček
- 2 hrsti polníčku
- 2 hrsti lístků červené řepy
- 1 den starý rohlík
- 2 vejce
- 200 g bílého jogurtu
- 1 stroužek česneku
- 4 plátky slaniny
- 1 lžíce dijonské hořčice
- 1 lžíce másla
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce vinného octa
- 4 snítky tymiánu
- 2 snítky rozmarýnu
- sůl
- čerstvě mletý pepř
Postup:
- Na dresink smíchejte jogurt, hořčici, olivový olej, vinný ocet a prolisovaný stroužek česneku. Osolte a opepřete dle chuti.
- V míse smíchejte pokrájené ředkvičky, proprané ředkvičkové listy, polníček a listy červené řepy. Zalijte připraveným dresinkem.
- Na pánvi nechte rozpustit máslo. Opečte na něm osolená a opepřená kuřecí prsa spolu s rozmarýnem a tymiánem.
- Vejce uvařte natvrdo, oloupejte a nakrájejte na čtvrtky.
- V troubě opečte plátky slaniny a na kostičky nakrájený rohlík. Dejte pozor, aby se vám krutony nespálily.
- Na salátovou směs naskládejte slaninové plátky, vejce, nakrájená kuřecí prsa a zasypte krutony.