Snažíte se jíst vyváženě, dbáte na dostatek ovoce a zeleniny ve stravě, ale ty stejné druhy pořád dokola vás už nudí? Zkuste si klasickou zeleninu připravit trochu jinak. Nejenže obměníte jídelníček, ale navíc získáte potřebné vitaminy a minerály. S přibývajícími teplotami jsou lehké zeleninové pokrmy ideální volbou. Zaměříme se na ředkvičky, mrkev a špenát, ze kterých se dá při troše fantazie doslova kouzlit.
Jak jsou na tom tyto druhy zeleniny s prospěšnými látkami? Sice malá kulička, ale zato plná vitaminů, tak by se dala charakterizovat ředkvička. Co se týče minerálů, obsahuje draslík nebo zinek, bohatá je zejména na vitaminy C, K a skupiny B. Známým mýtem je, že mrkev zlepšuje zrak, odborníci ale upozorňují, že oční problémy pojídání zeleniny nevyřeší. Na druhou stranu v sobě ale mrkev skrývá řadu jiných benefitů, a proto bychom si ji měli dopřávat pravidelně. Lze z ní získat vitaminy A, C nebo zinek. Díky betakarotenu funguje také jako přírodní solárium. A jak je na tom špenát? Sice vám po něm opravdu nevyrostou bicepsy, ale je prospěšný díky draslíku, hořčíku, kyselině listové či vitaminům E, K a C.
Až pro tuto zeleninu zamíříte do obchodu, dejte si pozor na její kvalitu, kterou může spolehlivě garantovat pouze označení zkratkou BIO. Certifikované logo biozebry či zeleného biolistu vám zaručí, že v koupených ředkvičkách či mrkvi nebudou stopy chemických hnojiv a postřiků. Zároveň podpoříte ekologické zemědělství, které produkcí potravin neznečišťuje životní prostředí, ale naopak pomáhá přírodu zachovat v dobrém stavu.
Ředkvičková polévka
Ingredience:
- 1 lžíce másla
- 2 šalotky
- 800 ml zeleninového vývaru
- 4 střední brambory
- 2 svazky ředkviček
- 1 stroužek česneku
- 250 ml smetany ke šlehání
- sůl, pepř
Postup:
Na másle zpěňte pokrájenou šalotku a přilijte zeleninový vývar. Až začne vřít, přidejte na větší kusy nakrájené brambory a vařte, dokud nezměknou. Uvařené brambory vyjměte a spolu s pokrájenými ředkvičkami, stroužkem česneku, solí a pepřem rozmixujte na pyré. To pak spolu se smetanou ke šlehání vlijte do vývaru. Milovníci masa a uzenin si polévku mohou přizdobit kousky opečené klobásky.
Sladký salát s celerem a mrkví
Ingredience:
- 400 g mrkve
- 250 g celeru
- 1 jablko
Postup:
Zeleninu očistěte a společně s jablkem nastrouhejte do mísy. Směs zakápněte šťávou z jednoho citronu. Přidejte hrst rozinek a oblíbených oříšků, skvěle se hodí například vlašské. Směs promíchejte a skvělou svačinu do teplých dní máte připravenou.
Špenátové palačinky
Ingerdience:
- těsto na palačinky - neoslazené
- slanina
- čerstvý listový špenát
- česnek
- sýr Feta nebo balkánský sýr
- sůl, pepř
Postup:
Z klasického palačinkového těsta vytvořte několik palačinek. Pokud jste zvyklí přidávat cukr, tentokrát jej vynechte. Na kostičky pokrájenou slaninu opečte, přidejte oprané lístky špenátu a stroužek česneku. Vše promíchejte a krátce orestujte. Přidat můžete i sýr, například slanou Fetu. Osolenou a opepřenou směs rozdělte do palačinek a přeložte je. Pokud chcete recept povýšit ještě o úroveň výš, posypejte náplň jemně nastrouhaným parmezánem.