Slavná italská sušená šunka si už našla cestu také na stoly českých strávníků. Celosvětově známá pochoutka, kterou si Italové dopřávají v mnoha podobách snad ke každé večeři, je stále oblíbenější i u nás. A to jak ve studené, tak v teplé kuchyni. Využít se dá při přípravě těstovin, sendvičů, různých rolek a dalších pokrmů. Pro vaši inspiraci pro vás máme tři recepty, díky kterým si prosciutto zamilujete.
Prosciutto crudo, tedy syrová sušená šunka, se vyrábí ze sušeného vepřového masa, a to konkrétně z kýty. Ta se očistí, zbaví šlach a přebytečného tuku a následně se nakládá do soli po dobu několika týdnů až měsíců. Po naložení se očistí a za různých podmínek se suší. Typů prosciutta však existuje mnohem více a v Itálii nalezneme odlišný postup při výrobě snad na každé farmě zabývající se chovem prasat a výrobou této delikatesy.
Historie je však jen jedna a traduje se, že již friulští Keltové věděli, jak maso konzervovat nasolováním a sušením, aby ho pak mohli během svého putování bez obav konzumovat. V dnešní době pak prosciutto nalézá využití v mnoha podobách a přestože jej nejvíce lidí používá k přípravě předkrmů, přidat se může i do salátů, na pizzu, jako náplň do masa a samozřejmě i do sendvičů. Vyzkoušejte tři základní recepty, díky kterým si prosciutto najde cestu do vašeho jídelníčku.
Rolka z prosciutta a ricotty
Rolky z prosciutta a ricotty patří mezi jeden z nejjednodušších italských předkrmů, který ocení i ti největší gurmáni. Jeho příprava je přitom rychlá a nevyžaduje žádný větší kuchařský um, pouze kvalitní suroviny. Potřebovat budete prosciutto, ricottu a rukolu.
Vezměte plátky prosciutta a doprostřed rozprostřete ricottu s najemno nakrájenou rukolou. Prosciutto zabalte do kulaté rolky a podávejte posypané rukolou. Nejste-li příznivci rukoly, náplň lze dochutit jinými bylinkami, například bazalkou.
Farfalle panna prosciutto
Jedná se o jednoduchý a rychlý recept, jehož základem jsou italské těstoviny farfalle, prosciutto, parmezán a smetana.
Těstoviny uvařte al dente. Mezitím si prosciutto nakrájejte na malé kousky a orestujte na másle a olivovém oleji. Následně přilijte smetanu a nechte ji zredukovat. Podle chuti do omáčky nastrouhejte parmezán a poté přidejte uvařené těstoviny. Ty můžete před podáváním posypat petrželkou a zakápnout olivovým olejem.
Sendvič s prosciuttem a rukolou
Sendvič s prosciuttem a rukolou je rychlá svačinka či oběd, který připravíte během pár minut. Vezměte si tmavý toastový chléb, namažte jej hrubozrnnou hořčicí a poté na něj naskládejte šunku, libovolný italský sýr, rukolu a na plátky nakrájené rajče. Následně přikryjte druhým plátkem chleba a pokud je to potřeba, upevněte sendvič párátkem.
Tip redaktorky:
Abyste si prosciutto skutečně vychutnali, poohlédněte se po kvalitním italském zboží. Doporučit můžeme například italskou degustační prodejnu Gran Gusto Food, kde si veškeré suroviny můžete nejen zakoupit domů, ale je zde možno i posedět a vše ochutnat na místě. K dispozici je profesionální personál, který vám dokáže poradit s výběrem a otevřeno je každý všední den od osmi ráno do devíti večer.