Chcete si zpříjemnit prázdniny ve městě a chuťově povýšit? Pak vás čeká série gastronomických zážitků, které mají stejný podtext, a to kvalitu, nikoliv kvantitu!
Majitelem a šéfkuchařem restaurace Nota Bene je Lukáš Nevyjel. Profík, který se naučil dlouholetou praxí nejen výborně vařit, ale i sám bourat maso. Proč? Protože chce mít kontrolu nad tím, co svým hostům podává. Navíc si mezi farmáři našel opravdové přátele. Třeba na farmě Kunclův mlýn má každé tři týdny svou jalovici, kterou si přijede sám zpracovat.
„Zastávám názor, že každá surovina má svůj příběh, tak jako kuchař. Vše se promítá do každodenně připraveného pokrmu. Já svým hostům nabízím maximální kvalitu bez zbytečných pozlátek. Trošku mě jen mrzí, že 80 % hostů mojí restaurace tvoří turisté, a to jsme v zapadlé uličce. A to bez žádných podpůrných zahraničních serverů. Klientela si mezi sebou šíří doporučení, kde se najíst dle svých normálních doma zažitých požadavků. Z toho plyne, že si na nic nahrajeme, ale naše kvalita surovin je chuťově rozpoznatelná těm, kteří ji okusili či jsou na ni navyklí,“ říká Lukáš Nevyjel. Tento mladý muž pražské gastronomické scény by si zasloužil přízvisko šéfkuchař filozof. Jeho myšlenky sahají dále než za plotnu a servis.
Po Lukášově kuchařském boku stojí Honza Letovský, který v Nota Bene působí již 6 let. Honza má vystudovanou uměleckou školu v Ostravě a životním studiem mu byla gastronomická scéna v Anglii, kde šest let působil. Jeho umělecký cit a jistá asertivita ke stresu způsobuje, že jeho pokrmy jsou klidné a kreativní.
Toto umělecké intelektuální a gurmánské duo vytvořilo na prázdninové měsíce letní gastronomickou show. První představení se uskuteční 10. 7. 2019, kdy během celého dne budou k dispozici lehké rybí polévky. Na jedné straně bude stát francouzská bujabéza, která je plná ryb a nepopsatelně chutná. Žádný vánoční pokrm, ale lehká rybí polévka, která letně zasytí a zdravě povzbudí. Druhou polévkou v programu je halászlé, typická maďarská rybí polévka, která drobně pálí. Obě letní polévky jsou typické pro sousední státy, jedna na západ a druhá na východ. Skvělá příležitost ochutnat národní rozdíl států.
Další program je 31. 7. Tento den se tematicky ponese v duchu centrálního Španělska. V hlavní roli bude typické sele Cochinilloasado, které nebude mít konkurenci. Sele staré dva až šest týdnů je kojeno pouze prasnicí. Toto maličké zvíře se griluje na rožni s různými bylinkami. Je to chuťový zážitek, který v Čechách během léta nikde jinde neochutnáte.
Poslední v letním scénáři je 21. 8. Tento termín připadá na tasting hovězího. Je libo tatarák, steak nebo konfit? Opět půjde o bio hovězí z Kunclova Mlýna, takže absolutní masový zážitek je zajištěn.