Lidový kuchař Babica slaví 58. narozeniny: Recepty, které se mu opravdu nepovedly

Jirka Babica ve svém království
Zdroj: Facebook
Jirkovi jde lyžování o poznání lépe než vařeníJirka připravuje vyprošťovák, který se se musí nechat čtyři dny uležetJirka Babica ve svém královstvíTymiánové brambůrky Jirka vaří, protože má tymián. Kdyby měl majoránku, udělá majoránkové+ 6 fotek+ 7 fotek

Není tomu tak dávno, co vášnivý lyžař, majitel půjčovny a samozvaný kuchař plnil televizní obrazovky a bulvární plátky. Dnes Jirka Babica slaví 58. narozeniny a my na jeho počest zavzpomínáme na ty největší blafy, které kdy z jeho rukou spatřily světlo světa.

Petra Járková
Petra Járková 01. 05. 2019 08:00

Jirka Babica je legendou české gastronomie. Sice lépe brousí hrany lyží, než vaří, ale bohužel jeho počiny vysílala nejsledovanější česká televize, takže bylo těžké jeho výtvorům utéct. Během natáčení pořadu Babicovy dobroty vznikla řada receptů, které nedají spát nikomu, kdo má zbytky zraku a chuti. Podívejte se s námi na přehled největších bizárů z vařečky pana B.

Cibule s rizotem

V téhle dobrůtce smícháte pytel cibule s co největším množstvím co nejlevnější rýže a nakonec to zalijete červenou kejdou. Předtím, než to vložíte všechno do trouby, řekněte si Jirkovo heslo: „Dali jsme tam toho hodně, takže to bude dobrý.“ Až to budete vytahovat ven, třeba to fakt dobrý bude. Anebo ne. Skoro jsme zapomněli na to nejdůležitější. Jiří se zásadně řídí heslem „když nevíš, co s tím, tak tam nasyp sejra“ – takže i v tomto případě na vzniklý blob nasypeme tunu sýra.

Omeleta

Člověk by skoro řekl, že nelze pokazit nic na jídle, při němž se na pánev nahází vajíčka a pár minut nato se mají vytáhnout. Jiří je ale mistrem svého oboru a bere i tam, kde ani smrt nebere. V jeho podání tak omeleta připomíná spíše eintopf. Dejte na pánev slaninu, ale pozor, vejce nesolte, slanina je přece dost slaná, přidejte vše, co je po ruce a pak to všechno vložte do trouby. Po 10 minutách máte hotovo. Akorát radíme zapíjet olejem, ať to pěkně klouže. Jirka říkal, že olejem se nikdy nešetří.

Tymiánové brambory

Tenhle recept je pro Jirku typický, zbyl mu totiž tymián, a tak se rozhodl vykouzlit tymiánové brambůrky. „Tymiánový brambory dělám proto, že mám tymián. Kdybych měl majoránku, byly by to majoránkový brambory.“ Nevěříme, že tohle Jirka vařil střízlivý. Mluví o nějakých lítajících Řecích a snaží se nás přesvědčit, že jde o výbornou přílohu k typicky řeckému jídlu – špenátu s žampiony. Po několika desítkách minut smažení nám vznikne „lehké zdravotní jídlo“, které samozřejmě posypeme sýrem. Mňam!

Vyprošťovák

Geniální lék na každou kocovinu, to je přece zelí, to každý ví. A úplně nejlepší nápad je, když vás ráno bolí hlava, udělat si zelí podle Jirky Babici. Je to jednoduché. Vezměte klasické čínské zelí, osolte jej a vložte na 4 dny do lednice. Je úplně jedno, co následuje po tom, co se zelí odleží, protože během toho čtyřdenního čekání vás bolest hlavy zaručeně přejde.

Avokádový burger

Základ na tento recept seženete v každém pekařství. Důležité je přijít co nejblíže k večeru, když už je pečivo pěkně seschlé, abyste náhodou nekoupili na vaření čerstvou housku. Pak hodíte housku na pánev, kde ji do bezvědomí smažíte spolu se sýrem. Nakonec na to naaranžujete lístek ledového salátu a naházíte směs avokáda a rajčat. Housku během vaření moc nehlídejte, čím černější bude, tím lepší. Samozřejmě.

Raději se o žádný Jirkův recept sami nepokoušejte, přece jen nejste pan šéfkuchař. Buďte rádi, že máte unikátní možnost pozorovat, jak se přepisují dějiny gastronomie.

Jak obléknout velká prsa, abyste nevypadala vulgárně? Stylistka prozrazuje tipy na materiály, střihy i kouzlo vertikální linie

Jak obléknout velká prsa, abyste nevypadala vulgárně? Stylistka prozrazuje tipy na materiály, střihy i kouzlo vertikální linie

Související články

Další články