Některé potraviny mohou vašemu děťátku uškodit nebo vám mohou způsobit gastrointestinální infekci. Pokud jste těhotná, vyhněte se jejich konzumaci a nepokoušejte raději štěstí.
Nedovařená či syrová vejce
Pokud jste těhotná, vajíčka byste měla jíst vždy pouze uvařená natvrdo.
Nedostatečně tepelně upravené nebo syrové maso
A to, ať už se jedná o tatarák z masa i ryb, nebo nepropečené steaky.
Nepasterované mléko
Nepijte domácí mléko, ale nejezte ani sýry, jogurty a další výrobky, které jsou z něj vyrobeny.
Měkké sýry
Sýry typu brie, camembert, ricotta, hermelín a sýry s modrou plísní uvnitř. Vhodné ke konzumaci jsou sýry jako čedar, lučina nebo cottage, protože jsou pasterizovány. Vždy to ale raději zkontrolujte na obalu.
Paštiky a játra
Může se v nich nalézat příliš velké množství vitaminu A a negativní látek, které by mohly uškodit vašemu děťátku.
Některá hotová jídla
Například takový kupovaný bramborový salát nebo předpřipravené zeleninové saláty mohou obsahovat velké množství listérií.
Rychlé občerstvení
Vyhněte se konzumaci grilovaných kuřat, hamburgerů, gyrosu a podobně.
Některé ryby
Těžké kovy mohou obsahovat ryby, jako například tuňák, mečoun, žralok, proto není jejich konzumace vhodná.
Oříšky a buráky
Nastávajícím maminkám se doporučuje, aby se vyhnuly konzumaci oříšků a buráků jak během těhotenství, tak během kojení, obzvláště pokud se ve vaší rodině vyskytují onemocnění jako astma, atopický ekzém či senná rýma.
Alkohol
Nadměrná konzumace alkoholu je spojena s častějším vznikem poškození plodu. Dokonce i mírná spotřeba alkoholu může zapříčinit poškození mozku vašeho dítěte.
Light výrobky
Nevhodné jsou také light jogurty a nízkotučné mléko, nahraďte je jogurty připravovanými klasickým jogurtovým kvašením, které si můžete sama dochutit.
Uzeniny
Není dobré je konzumovat pro velký obsah soli.
Pytlíkové polévky
Polévky z pytlíku, ale i hotové omáčky nejezte v těhotenství kvůli vysokému obsahu glutamátu sodného.
Káva
Omezte pití kávy a nápojů obsahujících kofein. Jedním šálkem kávy denně ale nic nezkazíte, nebojte se.
Těhotné ženy by měly jíst více mák, ryby, košťálovou zeleninu, špenát, pórek, tofu, semínka, sušené ovoce, mléko by měly nahradit plnotučným jogurtem či tvrdými sýry. V těhotenství by měly přijmout minimálně 1000 mg vápníku za den.