Bez sladkého beránka na jarně prostřené tabuli si snad ani Velikonoce neumíme představit. Co ale dělat, pokud ho nestíháte upéct nebo si na to prostě jen z nějakého důvodu netroufáte? Nezbude vám nic jiného, než si ho koupit už hotového. Výběr je velký, cena v podstatě u všech stejná. Abychom vám pomohli rozhodnout se, ochutnali jsme pro vás 5 beránků od různých pekáren. Ve fotogalerii v úvodu článku najdete výsledky našeho testu.
Sladký velikonoční beránek vznikl jako symbol dříve rozšířeného skopového masa, které bylo v době skončení velikonočního půstu dříve na české jídelní tabuli hojné. S ústupem chovu skopového na území Česka nastal ale nedostatek tohoto druhu masa, a tak si hospodyňky poradily jinak. Začali péct sladký pokrm ve tvaru ležícího beránka. Tento zvyk se ujal a stal se velikonoční tradicí. Není divu. Velikonoční beránek totiž nejen krásně voní a skvěle chutná, ale na slavnostním stole působí i jako hezký dekorační prvek.
Každému podle jeho chuti
Stejně jako těst na bábovky a záviny, i těst na beránky je celá řada. Záleží tedy jen na vaší chuti, kterému z nich dáte přednost. Pochutnat si můžete na beránkovi z těsta piškotového, tvarohového, třeného nebo třeba na tom biskupském, kterému chuť dodává kandovaná pomerančová a citronová kůra a alginátové ovoce. Někdo do těsta ještě přidává rozinky, brusinky, lískové nebo vlašské ořechy, či například čokoládové pecičky.
Podobné je to i s konečným vzhledem sladkého beránka. V některých rodinách se jen bohatě pocukruje, jinde ho zdobí polevou, ať už z hořké, mléčné či bílé čokolády nebo třeba citronovou, žloutkovou, ale i rumovou. Někdo dokonce vytváří jeho huňatou srst z krému. Zkrátka každému chutná něco jiného. Místo očí můžete použít lentilky, kousky čokolády nebo obyčejný hřebíček, který se do beránka jednoduše zapíchne.
Jak vybírat beránka v obchodě
Když se rozhodnete velikonočního beránka pořídit hotového v obchodě, máte dvě možnosti, podle čeho vybírat. Tou první je vzhled. Někteří beránci totiž nejsou příliš reprezantivními vzorky a na stole by se moc nevyjímali, jiní vypadají naprosto skvěle. Stačí je jen opatrně vyndat z celofánu, naaranžovat na tác, uvázat jim na krk červenou mašli a obložit je kraslicemi.
Jestli si na beránkovi chcete i pochutnat, měli byste se ale alespoň podívat na etiketu. Tam je obvykle uvedeno, z jakého těsta je upečený. Zaměřit se můžete i na použité ingredience, druh mouky, množství cukru a další složky. Pokud chcete vsadit na kvalitu a nemáte příliš rádi „umělou“ chuť trvanlivých sladkostí, pořiďte si beránka v nějaké menší soukromé pekárně či cukrárně, kde si pečou vlastní.
Testovaní beránci
Pro potřeby testu jsme v síti nejběžnějších supermarketů, které jsou po celé republice, zakoupili pět různých beránků od pěti různých firem. Test je jen subjektivním hodnocením redaktorky na základě vzhledu a chuti testovaných výrobků. Nejde o odborné hodnocení složení. A jak to dopadlo?
Všichni testovaní beránci uspěli svým celkovým vzhledem. S chutí a konzistencí těsta to už ale bylo horší. Nejlépe dopadl špaldový beránek s čoko pecičkami z Jizerské pekárny. Na druhém místě se umístil tvarohový beránek třený z pekáren Penam, v závěsu za ním pak beránek s ořechy a arašídy s tmavou polevou značky Favorina. Následoval biskupský beránek s tmavou polevou z náchodských pekáren PéCé. Na posledním místě pak paradoxně skončil nejdražší beránek celého testu z třeného těsta od německé firmy Küchenmeister. Konkrétní hodnocení najdete ve fotogalerii v úvodu článku.