Pestem můžete vylepšit nejen těstoviny, ale i masové pokrmy, polévky nebo si ho namazat na topinky. O tom, že nemusí být pouze z bazalky, bychom vás rádi přesvědčili pomocí osvědčených receptů.
Bazalkové pesto
Nejznámější je pesto janovské - což je kombinace čerstvé bazalky, česneku, olivového oleje, piniových semínek a parmazánu. Je výtečné na těstoviny, ale můžete jím třeba naplnit masové rolády nebo přidat lžíci do zeleninové polévky minestrone.
Bylinky
Pesto ale můžete připravit i z jiných bylinek, například z pažitky, medvědího česneku, koriandru nebo petržele. Skvělé je i pesto z rukoly, špenátu, chřestu nebo jarních cibulek. Pesto jde překvapivě připravit i z mrkvové natě, která má výraznou kořeněnou chuť.
Ořechy
Do pest se dají využít vlašské ořechy, mandle, kešu nebo pistácie, místo parmazánu zkuste třeba pecorino z ovčího mléka.
Originální pesta
Takzvaná nezelená pesta se dělají ze sušených rajčat, chilli, červené řepy nebo z hub. Na pesto z červené řepy vsází i šéfkuchař Radek David ze skvělého pražského podniku The Bistro. Se svým receptem se s námi dokonce podělil a vy ho najdete v galerii.
Uskladnění a péče
Ve všech případech je potřeba načatou skleničku zalít olejem, aby se k pestu nedostal vzduch, čímž se prodlužuje trvanlivost. Malé porce můžete také zmrazit v tvořítkách na led.
RECEPTY NA DOKONALÁ PESTA NAJDETE V GALERII: