Podpořte potravinovou banku: Dobročinné brunchování překvapilo i pobavilo

Akcí provedl Tomáš Zástěra
Zdroj: Tesco
Dobročinný brunch byl plný dobrotDezerty z potravinové banky mezi hosty zabodovalyMáte chuť na burger z potravinové banky?Dobročinný brunch pomohl i pobavil+ 1 fotka+ 2 fotky

Na začátku byla myšlenka na podporu pražské potravinové banky, na konci byl skvělý (nejen) gastro zážitek pro více než 40 lidí. Tak by se dala ve zkratce shrnout akce s názvem Brunchování na druhou. Nešlo ale jen o jídlo, které bylo připraveno výhradně z potravinových přebytků. Brunchování2 bylo na druhou, protože symbolizovalo druhou šanci nejen pro potravinové přebytky, ale i pro pozvané řečníky, kteří se podělili o své neúspěchy a druhé šance, které je provázely na jejich profesní cestě.

Redaktor
Redaktor 13. 12. 2018 09:37

Dobročinné Brunchování na druhou podpořilo Potravinovou banku pro Prahu a Středočeský kraj celkovou částkou 12 500 Kč. Setkání otevřel dánský velvyslanec Ole Frijs-Madsen, představil zapůjčenou výstavu Dánsko bez plýtvání a celkový přístup dánské společnosti k problematice plýtvání potravinami. Prostory pro celou akci poskytla bezplatně pražská restaurace Etnosvět. Její kuchaři pak nachystali vegetariánské menu výhradně z potravinových přebytků.

Ale jak už bylo zmíněno, o jídlo šlo až v druhé řadě, smyslem bylo pomoci vybrat finanční prostředky na provoz pražské potravinové banky. V rámci Brunche se tak šest osobností z gastro světa podělilo o své příběhy na cestě za úspěchem. Brunchováním a jednotlivými příběhy řečníků provázel ostřílený moderátor Tomáš Zástěra.

Jan Abt mluvil o vzniku a vybudování Tátova sadu a výrobě jabčáku neboli cideru. David Balcar z Nemléka vylíčil náročnou cestu k výrobě čerstvých rostlinných nemlék a nejogurtů. Jan Hajný popisoval svou kariéru v oblasti food artistiky. Adam Podhola z iniciativy Zachraň jídlo popisoval organizaci hostiny pro 1000 lidí z potravinových zbytků. Andrej Zaitsev přiblížil úspěšné založení vegetariánské restaurace Etnosvět v českém prostředí piva a masa. Vystoupila i Věra Doušová, ředitelka pražské potravinové banky, s příběhem z mnohdy náročné práce ve skladu potravinových bank. Všichni řečníci vystoupili zdarma, tedy celý výtěžek ze vstupného šel plně ve prospěch potravinové banky.

Moc děkuji všem, kteří si zakoupili vstupenku na brunch nebo nám zaslali finanční podporu. Vybrané peníze budou použité na dovybavení komunitní kuchyně, která bude sloužit jednak ke zpracování potravinových přebytků, ale i ke vzdělávacím akcím pro naše koncové klienty v oblasti zpracování potravin a vaření. Chtěla bych moc poděkovat i všem řečníkům, kteří na brunchování vystoupili a velmi vtipně zavzpomínali na své nezdary, a neposledně i celému Etnosvětu za organizaci a poskytnuté prostory,“ doplnila Věra Doušová.

Pro každého účastníka byla připravena na závěr i tzv. Zbytkoláda, tedy ukázka zpracování zeleninových a ovocných potravinových přebytků z již částečně funkční komunitní kuchyně. Celou akci zaštítila Asociace společenské odpovědnosti.

Potravinová banka Praha a Středočeský kraj byla založena v roce 2009 a je součástí České federace potravinových bank. V současné době je největší bankou v ČR. Má 150 odběratelských organizací, mezi nimi jsou např. Naděje, Charita, Armáda spásy, Červený kříž, Diakonie, Klokánek, Nízkoprahová centra, Azylové domy a desítky dalších. V roce 2017 bylo těmto organizacím předistribuováno 1 100 tun potravin, což je přes 90 tun měsíčně. Mezi její největší přispěvatele patří řetězec Tesco, který daruje čerstvé i trvanlivé potraviny na denní bázi.

Andrea Verešová zažila obtěžování i šikanu kvůli vzhledu: V Paříži mi chtěli operativně prodloužit nohy

Andrea Verešová zažila obtěžování i šikanu kvůli vzhledu: V Paříži mi chtěli operativně prodloužit nohy

Související články

Další články