Smažený sýr neboli smažák patří k nesmrtelným položkám na jídelníčku většiny rodin i restaurací. Nic pro zastánce zdravé výživy ani žlučníkáře. Jedno se mu nedá upřít, chuťově nezklame. A když k němu přidáte hranolky a tatarku, úspěch je zaručený. Jde to ovšem i trochu jinak...
Tipnete si, od kdy se smažený sýr začal objevovat na jídelníčku? Podle některých historických pramenů si na něm lidé pochutnávali už ve středověku. Pravděpodobně se lišil použitým druhem sýra i způsobem přípravy, ale v kuchyni obstál a vydržel v ní dodnes. Není to pouze český výmysl, ale sýry v těstíčku najdete například i na jídelních lístcích v Itálii nebo Rakousku a oblíbený je také v Řecku.
Smažený sýr z trouby
Tahle varianta bývá označována jako zdravější, protože tolik nenasákne tukem při smažení v pánvi. Nehledejte v tom nic složitého. Stačí obalit eidam, který je pro tuto úpravu nejlepší, v trojobalu, tedy v mouce, rozšlehaném vajíčku a strouhance, kterou můžete nahradit rozdrcenými kukuřičnými lupínky. Lehce pomažete plech, případně ho vyložíte pečicím papírem a dáte zapéct. Hotovo je asi za dvacet minut. Sýr sice nebude mít tak zlatavou kůrku jako z pánve, ale zato nebude nasáklý olejem a navíc to u vás v kuchyni nebude cítit jak v závodní jídelně.
Strouhaný sýr
Pokud trváte na strouhankové krustě a nechce se vám obalovat každý kousek zvlášť, vymažte pekáček máslem a vysypte strouhankou, dno by mělo být zakryté stejně silnou vrstvou jako při obalování. Sýr nastrouhejte na hrubém struhadle, můžete ho smíchat se šunkou, jarní cibulkou, pažitkou. Směs rovnoměrně rozložte na strouhanku a posypejte opět vrstvou strouhanky. Vršek lehce přestříkejte tukem ve spreji, pekáček vložte do vyhřáté trouby a pečte přibližně dvacet minut při 200 °C. Pak už stačí jenom nakrájet na jednotlivé porce a můžete podávat.
Smažák bez smažení
Tenhle způsob úpravy zní možná poněkud zvláštně, ale uvítají ho všichni, kteří si hlídají kila. Takže jak na něj. Zapněte si troubu na 220 °C. Na jednu porci budete potřebovat 200 g tvrdého sýra a jedno rozšlehané a osolené vejce. Tukem vymažte mističku a vysypte strouhankou. Dovnitř nasypte sýr, zalijte vejcem, lehce poprašte strouhankou a jemně přestříkněte tukem ve spreji. Nakonec mističku vložte do pekáčku s horkou vodou a ten do trouby. Hotovo je přibližně za pětadvacet minut.
Co k němu
Všichni milujeme hranolky. Zdravější alternativu ovšem představují brambory. Nesmí chybět tatarka. Zkuste variantu ze zakysané smetany, kterou doplníte na drobno nakrájenou okurkou a čtvrtkou bílé cibule, přidáte malou lžičku worchesterské omáčky, lžičku cukru, osolíte, opepříte a pořádně promícháte.