I když jsou Vánoce symbolem pro bramborový salát a cukroví, důvodem, proč lidé nabírají, nejsou pouze tato lákadla. Je to také období návštěv a posezení s přáteli. Všude před vás postaví misky a talíře s dobrotami a je velmi těžké těmto nástrahám odolat a hlavně je odmítnout. Pokud však připravíte vánoční cukroví podle našich receptů, můžete být klidní. Nejenom že jim podáte chutné a neotřelé dobroty, ale také myslíte na jejich zdraví.
Zdravé cukroví
Jelikož se kvapem blíží doba pečení perníčků, vanilkových rohlíčků, lineckého a dalšího cukroví, díky kterému budou i letošní Vánoce jedinečné a plné chutí a vůní, je čas si prozradit tipy, díky kterým nebudete muset počítat každý kousek, který sníte. Vykouzlete tedy sladké dobroty bez rafinovaného cukru, ztužených tuků a bílé mouky.
Náhrada mouky
Skoro všechny klasické recepty obsahují bílou pšeničnou mouku. Nejrychlejším řešením je nahradit ji celozrnnou variantou nebo špaldovou moukou. Hledáte-li bezlepkové řešení, vsaďte třeba na rýžovou mouku, po které bývá pečivo dokonce křehčí. Dobrou variantou je i amarant. Ten se hodí zejména do měkčích zákusků. Dobře se peče také ze sójové, pohankové mouky nebo quinoy.
Masarykovo cukroví: Pokud máte rádi lískové ořechy, tuto dobrotu si zamilujete
Cukr vyměňte za med
Rafinovaný bílý cukr vyměňte za med. Je přírodní, těsto krásně spojí a navíc perfektně voní. Dobrým řešením je také stévie, a to například prášková. Dejte jí zhruba o polovinu méně, než by bylo potřeba běžného cukru.
Kravské mléko vynechte
Kravské mléko nahraďte jakoukoli rostlinnou variantou. Pro pečení se dokonale hodí například mandlové nebo rýžové mléko. Zajímavou variantu představuje také pohankové či ovesné mléko. Chybu neuděláte ani se sójovým, ale vzhledem k riziku alergie jej střídejte s dalšími druhy.