Recepty našich prababiček: Bylinky a spousta zeleniny v hlavní roli

Čočková polévka

Suroviny:

1	stroužek česneku		
1	cibule		
1	mrkev		
2	řapíky celeru		
2	lžíce olivového oleje		
1-1/2	hrnku čočky		
1-1/2	lžičky sušeného tymiánu		
1	lžička sušeného oregana		
1	lžička sladké papriky		
1	kostka zeleninového bujonu		
sůl		
pepř		
hladkolistá petrželka		
housky

Postup:

Nejdřív si připravím zeleninu. Česnek a cibuli nasekám nadrobno, mrkev mám ráda na kolečka a řapíkatý celer na silnější půlkolečka. Když mám jarní mrkev, ani ji neloupu, jen ji vydrhnu kartáčkem.

V hrnci se silným dnem rozpálím olej a opeču na něm dosklovata cibuli, pak přidám česnek a zeleninu a ještě asi minutu opékám. Sotva lehce zezlátne, zaliju zeleninu osmi hrnečky vody a přidám sůl a čerstvě namletý pepř

Přebranou čočku vsypu k zelenině. Přidám koření a když se voda začne vařit, i zeleninovou kostku. Stáhnu plamen a vařím zhruba hodinu.

Polévku ničím nezahušťuji, jen ji částečně rozmixuji tyčovým mixérem, aby ‚zhoustla‘. Teprve pak podle chuti osolím. Polévku nandám do talířů a ozdobím petrželkou. Vedle v misce mám přichystané na másle pečené houstičky.
Zdroj: Albert
Naše babičky zužitkovávaly ze zahrady vše, co šlo. Odpad nebyl.Pečená zelenina s kozím sýrem

Suroviny:

3	menší bulvy červené řepy		
svazek mrkve		
sůl		
pár snítek tymiánu		
olivový olej		
čerstvý kozí sýr

Postup:

Řepu oloupejte, pokrájejte na čtvrtky, mrkve rovněž oloupejte a překrojte na špalíky. Pak zeleninu dejte na arch pečicího papíru, osolte, posypejte tymiánem a zastříkněte olivovým olejem. Spojte do ,ranečku‘svažte provázkem a při 180 °C pečte 30 minut. Podávejte se sýrem.Nákyp z kořenové zeleniny

Suroviny:

450 g	celeru		
400 g	petržele		
600 g	brambor		
400 g	mrkve		
5	stroužků česneku		
2	lžíce olivového oleje		
sůl		
pepř		
200 g	slaniny		
350 g	hermelínu

Postup:

Troubu předehřejte na 200 °C.

Plátky celeru, petržele, brambor a mrkve dejte do mísy. Přidejte česnek, olej, sůl a pepř a dobře promíchejte, aby se všechny kusy obalily olejem.

Pak zeleninu vyskládejte spolu se špekem a sýrem do zapékací mísy o rozměrech zhruba 28×34 cm. Poslední vrstvou by měl být sýr.

Přiklopené alobalem pečte 25 minut. Pak alobal odklopte a pečte 15 až 20 minut dozlatova.Čočková polévka

Suroviny:

1	stroužek česneku		
1	cibule		
1	mrkev		
2	řapíky celeru		
2	lžíce olivového oleje		
1-1/2	hrnku čočky		
1-1/2	lžičky sušeného tymiánu		
1	lžička sušeného oregana		
1	lžička sladké papriky		
1	kostka zeleninového bujonu		
sůl		
pepř		
hladkolistá petrželka		
housky

Postup:

Nejdřív si připravím zeleninu. Česnek a cibuli nasekám nadrobno, mrkev mám ráda na kolečka a řapíkatý celer na silnější půlkolečka. Když mám jarní mrkev, ani ji neloupu, jen ji vydrhnu kartáčkem.

V hrnci se silným dnem rozpálím olej a opeču na něm dosklovata cibuli, pak přidám česnek a zeleninu a ještě asi minutu opékám. Sotva lehce zezlátne, zaliju zeleninu osmi hrnečky vody a přidám sůl a čerstvě namletý pepř

Přebranou čočku vsypu k zelenině. Přidám koření a když se voda začne vařit, i zeleninovou kostku. Stáhnu plamen a vařím zhruba hodinu.

Polévku ničím nezahušťuji, jen ji částečně rozmixuji tyčovým mixérem, aby ‚zhoustla‘. Teprve pak podle chuti osolím. Polévku nandám do talířů a ozdobím petrželkou. Vedle v misce mám přichystané na másle pečené houstičky.+ 2 fotky+ 3 fotky

Naše prababičky musely vyjít v kuchyni s málem. Nemohly si zajít do supermarketu a koupit si v kteroukoliv roční dobu to, na co měly právě chuť. Musely vycházet z lokálních surovin, a to především z toho, co si samy vypěstovaly. Proto v kuchyni tehdejší doby dominovala především zelenina a bylinky.

Petra Járková
Petra Járková 16. 09. 2019 10:00

Nic nepřišlo nazmar

Téměř každá rodina na venkově za dob našich prababiček vlastnila pole, louku a nějaký ten les, proto se k vaření používalo především to, co si rodina na svém hospodářství vypěstovala. Zpracovávalo se vše. To, co zbylo z rostlin se dávalo zvířectvu a zvířata se zpracovávala od čumáčku po ocásek. Nic nepřišlo nazmar.

Zelenina

Je tedy jasné, že se jedla levná lokální strava, která byla ale zdravá a poctivá. V jídlech dominovala zelenina. Nejoblíbenější byly kapusta a zelí. Kysané babičky dokonce považovaly za lék. Oblíbená byla i cibule, dýně nebo celer. K dochucování používaly česnek, které ordinovaly i jako přírodní antibiotikum.

Ovoce

Co se týče ovoce, opět převládaly tradiční lokální plodiny pěstované v sadech. Kromě jablek či švestek byly oblíbené i špendlíky, angrešt nebo trnky.

Bylinky

Zapomenout nesmíme ani na bylinky. Maso na rozmarýnu bylo vyhlášenou delikatesou a všichni věděli, že pár větviček libečku skvěle ochutí brambory či vývar. Majoránka se sušila doma a v zimě používala do cmundy či bramboračky. Každá prababička měla na své zahrádce také určitě bylinky jako meduňku, šalvěj nebo levanduli.

BIO potraviny

Září je Měsícem biopotravin. Ministerstvo zemědělství podpoří ekologické farmáře už popatnácté. Po celý měsíc můžete se svými potomky navštěvovat nejrůznější akce v regionech, kde budete mít možnost seznámit se s lokálními zemědělci a jejich bioprodukty.

NA ZDRAVÉ RECEPTY ZE ZELENINY SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Jak obléknout velká prsa, abyste nevypadala vulgárně? Stylistka prozrazuje tipy na materiály, střihy i kouzlo vertikální linie

Jak obléknout velká prsa, abyste nevypadala vulgárně? Stylistka prozrazuje tipy na materiály, střihy i kouzlo vertikální linie

Související články

Další články